Când spui nu, oportunităților?

Proiecte mici, satisfacții mici, rezultate mici.
Oportunități mari, rezultate pe măsură, asta-mi spunea un milionar din top 500 capital într-o discuție avută cu el.

Totul a plecat de la faptul că mi-e greu să spun NU oportunităților care apar, mai ales dacă e vorba de proiecte mici care se pot rezolva în 2-3 zile sau într-un weekend, cu atât mai greu îmi e să refuz dacă e şi pe domeniul meu de expertiză.

Cum am ajuns aici?

Spunând DA aproape la orice oportunitate venită. În facultate începusem să fac proiecte pentru examene, astfel încât în sesiune spuneam DA-uri pe bandă rulantă. După facultate, specializarea mea de web developer îmi aducea noi oportunități care îmi erau la fel greu să le refuz iar singura piedică care-mi stătea în cale atunci era timpul fizic. Anii au trecut, odată cu ei trecând printr-o mulțime de experiențe am învățat să-mi triez mult mai bine oportunitățile cărora le dau curs şi care-mi trezesc un interes.

La o primă vedere nu ar fi nici o problemă cu asta, însă analizând mai atent motivul pentru care nu reușesc să duc la bun sfârșit proiectele mele de lungă durată şi să lucrez mai focusat la visele mele, am observat că sunt distras destul de uşor pe tot parcursul unui proiect mare.

De ce anume sunt distras?

Exact de aceste mici proiecte cărora eu le dau curs. Uneori spun DA, datorită beneficiului financiar, alteori mă gândesc la relația pe care o creez cu respectiva persoană pentru care accept acel proiect, motivele sunt variate şi de fiecare dată îmi spun “hai că merită”.

Prima dată când am conștientizat lucrul acesta, m-am păcălit spunându-mi că am numai de câștigat, mă dezvolt şi creez relații noi. Privind mai atent însă, am realizat că dacă îmi puneam un termen limită pentru un proiect mai mare, îmi era greu să mă țin de el datorită micilor proiecte pe care le îndesam între. Poate că-mi blocam doar un weekend cu un proiect mic și nu mai puteam să lucrez la visul meu, în acel weekend aș fi putut urmări un curs prin care să devin mai bun şi să-mi eficientizez munca, poate citeam o carte şi-mi venea o idee mai bună.

Pentru fiecare DA, în mod implicit spunem NU altor lucruri.

O altă conștientizare a fost când am realizat că satisfacțiile finalizării unui proiect mic, păleau în faţa frustrărilor pe care le aveam amânând ce mi-am propus să fac pentru proiectul meu. Și atunci în mintea mea revenea întrebarea: “Oare chiar merită?

Răspunsul la întrebarea asta vine trecând prin următoarele 5 puncte, atunci când trebuie să iau o decizie referitoare la un nou proiect:
– să îmi verific deadline-urile care le am şi cum se împing ele şi mai mult prin DA-urile pe care le spun acum
– să văd exact care sunt beneficiile care le am spunând DA proiectului respectiv
– să văd dacă pot delega cuiva acel lucru şi în felul acesta pot rezolva problema clientului
– să transform DA-ul implicit într-un NU, dar fără să-l spun imediat şi să încerc să mă conving dacă acel lucru merită de fapt să fie un DA
– prioritizare clară a lucrurilor care sunt cu adevărat importante pentru mine

Chiar dacă la o primă vedere spunând DA la un proiect ne poate aduce nişte bani în plus, s-ar putea să fie de fapt doar capcană, o distragere de la acel vis care ne aduce rezultate cu adevărat mari.

La ce ţi-a fugit mintea citind acest articol?

Tu ai avut vise pe care le-ai întârziat datorită altor angajamente luate între timp?

Cu drag,
Răzvan.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *