Tocmai ce am predat lucrarea de disertatie si urmeaza ca sa o sustin.

Am cautat tot felul de strategii pentru a duce prezentarea in avantajul meu si am ajuns la urmatoarele aspecte pe care vreau sa le implementez:

 

Design modern

Vreau sa imi fac prezentarea cu un design modern care nu e in cele default de la ppt, sa fie cat mai succinta cu putine fraze pe slide care au maxim 4-5 randuri. Mi-am pregatit cate o poveste care o dezvolt din informatiile de pe slide-uri.  Nu  invat prezentarea pe de rost, ca ma astept ca membrii comisiei sa ma intrerupa cam la fiecare slide. Pentru lucrarea care are 65 de pagini, cam 12-15 slide-uri sunt suficiente.

 

Concentrare pe lucrurile esentiale

Am sa intru direct in miezul problemei. Profesorii sunt plictisiti sa auda aceleasi definitii si povesti. Cu niste imagini sugestive si o dezvoltare a ideilor de pe slide cu siguranta le captez atentia. In gerenal lucrarea nu e citita de nimeni de la cap la coada.. Sunt rasfoite si e posibil ca exact lucrurile esentiale sa le scape.

 

Backup

Prezentarea am sa o pun pe stik, un cd si pe mail. Cel mai bun backup este sa ai un plan B si pentru varianta de rezerva.

 

Scenariul cel mai negru

Am gasit o super tehnica pentru a fi cat mai increzator inainte de prezentare, uite despre ce e vorba:

Pe o foaie de hartie, timp de 20 de minute, scriu o poveste in care detaliez cea mai neagra prezentare posibila, care sunt lucrurile cele mai rele care se pot intampla, cu lux de amananunte. Care sunt consecintele pe care am sa le suport daca o dau in bara cel mai tare cu prezentarea pe care o fac?

In general sunt un optimist convins si niciodata nu gandesc negativ, insa prin aceasta tehnica, punand pe foaie, reusesc sa-mi scot din minte temerile legate de un potential esec si pe urma ma pot concentra in liniste doar pe partile bune si pe succes. Daca imi vin ganduri negative stiu ca deja varianta cea mai rea a fost epuizata si e acolo pe foaie. Aproape 100% ca nu se va intampla ceea ce scriu pe foaie, pentru ca mintea noastra are mereu tendinta sa exagereze atunci cand cauta scuze. Stii vorba aia „dracul nu e niciodata asa negru pe cum pare!” 🙂

Tot prin aceasta tehnica am reusit sa gasesc solutii la problemele care pot aparea. De exemplu, daca nu imi recunoaste prezentarea de pe stik si netul nu merge? Solutie: o pun pe un cd.

Tot aici plec de la urmatoarele premise:

a. in general la disertatie nu prea se pica, mai ales ca e facuta de mine cam am idee despre orice m-ar intreba legat de subiect. Nu am auzit pe nimeni care sa fi picat la prezentarea lucrarii. O data ce ai predat-o e ca si luata.. In cel mai rau caz se ia nota minima.

b. daca iau nota minima cu ce ma afecteaza? Nu am in plan sa ma inscriu in anul urmator la doctorat, astfel incat sa am medie buna ca sa intru la buget. Asadar chiar si cu nota minima, diploma tot e eliberata, iar cand am nevoie (daca ajungi sa am nevoie de ea) nu ma intreaba nimeni „da… la disertatie / licenta ce nota ai luat?”

Asadar plec increzator si abea astep sa sustin lucrarea. Revin cu update despre cum a fost si prezentarea ppt :).

Voi ce tehnici aveti? Cum ati trecut sau incercati sa abordati prezentarea incat rezultatele sa fie peste asteptari?

2 Thoughts on “Tu cum iti prezinti cat mai eficient lucrarea de licenta sau disertatie?”

  • Chestia cu design-ul modern si eu m-am gandit sa o implementez la prezentarea mea de licenta…o prezentare diferita iese din tiparele clasice si capteaza atentia! In plus, licenta mea vreau sa o sustin diferit de ceilalti, doar sunt la Toastmasters:D …si prin asta voi avea un inceput foarte bun, unde sa capteze atentia comisiei…si voi insera in prezentare, de asemeni, elemente captivante pe unele portiuni.
    La fel, si eu ma astept sa ma intrerupa cu intrebarile, si o tehnica foarte buna aici e sa fii pregatit si sa anticipezi intrebarea. Secretul, nu prezinti totul ce crezi ca e important, iar atunci cand te va intreba ceva concret si important tu sa fii pregatit si sa ii explici foarte detaliat la intrebare!
    Mult succes!

  • Eu am adoptat varianta unei prezentari mai moderne chiar de pe vremea licentei… si chiar am avut parte de aprecieri… inca nu mi-am planuit speech-ul dar cu siguranta voi sari peste partea teoretica… iar in ceea ce priveste tehnica… e chiar interesanta..am sa o aplic; nu pentru ca as fi negativista de felul meu, ci pentru ca voi avea emotii si poate asa voi reusi sa le depasesc.. bafta tuturor!!:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *