In 10 mai am sustinut un webinar in cadrul proiectului Avantaj la Start. Montajul webinarului il puteti vizualiza aici.

Dar sa vedem, cum puteti atinge calea catre maretie prin voluntariat.

Voluntariatul este activitatea desfasurata din proprie initiativa prin care o persoana fizica isi ofera timpul, cunostintele, abilitatile si energia in sprijinul altora, fara a primi o compensatie materiala.

Ce inseamna sa fi voluntar?

Inseamna sa iti folosesti timpul si cunostintele pentru a-i ajuta pe altii si prin asta sa te dezvolti, sa-ti faci prieteni, sa inveti sa daruiesti.

Implicandu-te ca voluntar ai posibilitatea de-ati pune ideile in practica si de a aduce schimbarea pe care o doresti  in jurul tau. Voluntariatul iti poate ocupa 2-4 ore pe zi in functie de proiectul in care alegi sa te implici si de timpul tau. Chiar daca faci munca voluntara, seriozitatea, motivatia, implicarea si daruirea nu trebuie sa iti lipseasca.

Odata implicat intr-un proiect de voluntariat vei avea anumite sarcini pe care v-a trebui sa le duci la bun sfarsit in timpul stabilit.

Vei face rapoarte despre activitatea ta. Sarcinile pe care le vei avea vor fi desfasurate atat in echipa cat si individual, vor fi sarcini care implica lucrul direct cu beneficiarii sau sarcini administrative, acestea fiind foarte variate de la activitati creative pana la activitati care necesita bune cunostinte intr-un anumit domeniu.

Asadar, acum ca am vazut ce inseamna sa fi voluntar haideti sa vedem…

Cine poate fi voluntar?

Fiecare dintre noi poate oferi ceva. Asta pentru ca sunt foarte multe lucruri de facut, atat in cartierul nostru, cat si in intreaga lume. Niciodata nu e prea tarziu sau prea devreme pentru a incepe.

In 2005 revista TIME i-a desemnat oamenii anului pe Bill si Melinda Gates si pe Bono (solistul trupei U2), trei persoane care nu detin functii politice, dar care au facut numeroase acte de caritate in calitate de cetateni.

Intre operele de caritate ce-au cuprins diverse domenii, Bill and Melinda Gates foundations a cheltuit peste un miliard de dolari in domeniul sanatatii in Africa si in India, sute de milioane de dolari pentru elaborarea unui vaccin anti-SIDA si a unui gel preventiv antimicrobian, precum si mai bine de 1,7 miliarde de dolari in Statele Unite pentru crearea de licee competitive pe plan mondial.

In 2000, Bono a condus o miscare international in favoarea anularii datoriilor contractate de tarile cele mai sarace. In 2005, el a reusit sa mobilizeze publicul pentru a sprijini eforturile prim-ministrului britanic Tony Blair in vederea obtinerii angajamentului celor mai bogate natiuni din lume ca vor dubla ajutorul pentru Africa si ii vor anula unele datorii. In prezent, Bono conduce organizatia nonprofit ONE Campaign, incercand mobilizarea a milioane de americarni pentru a sprijini ideea de a se investi 1% din produsul intern brut in vederea eradicarii saraciei  extreme din lume.

In 2002, fostul presedinte al Statelor Unite Jimmy Carter a castigat Premiul Nobel pentru pace, in primul rand pentru activitatea sa, desfasurata dupa incheierea mandatului de la Casa Alba, pentru sprijinirea natiunilor sarace sa isi sporeasca productia interna de alimente, pentru promovarea drepturilor omului, pentru construirea de locuinte cu ajutorul organizatiei Habitat for Humanity si pentru monitorizarea alegerilor in democratiile fragile, cu scopul de a se asigura toate conditiile, astfel incat toti cetatenii cu drept de vot sa-si poata exprima optiunile, iar acestea sa fie respectate.

In 2006 Premiul Nobel pentru pace i-a fost decernat lui Muhammad Yunus din Bangladesh pentru activitatea lui de pionierat in infintarea bancii Grameen, care ofera mici imprumuturi catre persoanele sarace, intre care 97% sunt femei. Pentru o natiune cu un venit annual sub 500$ pe cap de locuitor, incepand din 1983 banca a acordat aproximativ 7 milioane de imprumuturi. Fara a solicita prezentarea de garantii si nici macar un acord scris. Grameen a realizat un procent uimitor de returnare a imprumuturilor de 98.3% si a dobandit profituri pe toata durata de existenta. In afara imprumuturilor catre firme care se fac la rate fixe, care sunt refinantate din propriile depozite, banca mai are activitati in domeniul asigurarilor de viata, programe de economii pentru pensii, ofera imprumuturi pentru constructii de locuinte sau educatie si, de asemenea, imprumuturi cu 0% dobanda pentru cersetori, 60% dintre acestea fiind deja achitate. Cand vreunul dintre debitori moare, directorul de filiala participa la funeralii si, inainte de inmormantare, anunta stergerea datoriei restante. Si probabil mult mai important, la inceputul anului 2009, mai bine 64% dintre debitorii bancii Grameen reusisera sa depaseasca pragul saraciei. Activitatile lor combinate au dus o contributie semnificativa la cresterea de 6.7% obtinuta de Bangladesh anul trecut, in ciuda tulburarilor politice cvasipermanente.

Astea sunt doar cateva exemple pe care eu le-am gasit ca fiind utile pentru a raspunde la aceasta intrebare. Insa de multe ori nu e deajuns sa ne implicam in diferite proiecte ca si voluntari, sunt necesare fonduri pentru a pune aduce acele activitati la bunsfarsit. Incontinuare am sa va dau alte doua exemple care mie mi-au placut si dezminte zicala ca “Oamenii bogati nu sunt darnici.”

Ajutoare banesti

Bill si Melinda Gates au hotarat sa investeasca mai bine de 35 de miliarde de dolari intr-o fundatie care sa abordeze o gama larga de probleme globale, concentrandu-se asupra educatiei in Statele Unite si asupra sistemului sanitar din tarile sarace, precum si asupra stimularii realizarilor stiintifice in domeniul noilor vaccinuri si asupra intreprinderii de masuri de prevenire a infestarii cu virusul HIV, a altor boli contagioase si a saraciei extreme. Ei au un personal sclipitor si finanteaza proiecte promitatoare si parteneri foarte seriosi. Atat Bill cat si Melinda participa intens la activitatea fundatiei fiind foarte buni cunoscatori ai problemelor pe care le abordeaza si foarte hotarati sa realizeze lucruri deosebite. Bill e pe cale de a se separa de Microsoft, astfel ca, in curand, I se v-a alatura Melindei si isi va dedica tot timpul activitatii fundatiei lor.

Warren Buffet, al doilea om in topul bogatiilor din Statele Unite in 2007 a decis sa dea cea mai mare parte a averii sale, aproximativ 30 de miliarde de dolari, Fundatiei Gates. Tot el ofera sume substantiale fundatiilor pe care le are fiecare dintre copiii sai care desfasoara activitati filantropice admirabile. Intrebat de Bill Clinton ce l-a indemnat sa se ocupe de asa ceva, Warren Buffet i-a raspuns cu simtul tipic si cu simplitatea celor din Vestul Mijlociu: “M-am imbogatit deoarece finantatorii au considerat ca , investind banii lor, eu pot realiza mai multe decat ei. Bill si Melinda pot cheltui banii mei mai bine decat as reusi s-o face eu.” Majoritatea oamenilor care detin pozitia si averea lui Buffet si-ar fi pus la punct propriile programe si ar fi oferit finantari solicitantilor in nume propriu. Buffet este demn de toata lauda pentru ca, vazand binele pe care il fac prietenii sai, a hotarat sa-si puna banii sa lucreze mai efficient, incredintaindu-I prietenilor sai, pentru ca acestia sa poata oferii ajutoare mai substantiale. Cand a fost intrebat Buffet, de ce a decis sa renunte la aproape toti banii sai, el a raspuns: “Darul meu nu reprezinta nimic. Pot avea tot ceea ce-mi doresc pastrand mai putin de 1% din avere. M-am nascut in tara potrivita, la momentul potrivit, iar munca mea este recompensata in mod disproportionat fata de aceea a profesorilor sau a militarilor. Nu fac decat sa restitui ceea ce imi prisoseste si nu are nici o valoare pentru mine, dar poate insemna foarte mult pentru altii. Oamenii pe care ii admir cu adevarat sunt micii donatori, care renunta la un bilet la film sau la o masa la restaurant ca sa ii ajute pe oamenii nevoiasi.” Daca toti am gandi si am reactiona la fel ca Buffet am trai intr-o lume care ar arata cu totul altfel.

Sa daruim din timpul nostru

Cu toate ca nu detinem toti sume de bani comparabile, avem totusi acces la bani oricand, in fiecare zi. Desi unii oameni au la dispozitie mai mult timp liber decat altii, aproape fiecare isi poate rezerva cateva moment pentru o anumita cauza. Timpul daruit altora poate fi uneori mai valoros decat banii, lucru intarit de oamenii care s-au oferit sa lucreze ca voluntari la vreun centru pentru persoane fara adapost sau la vreun adapost pentru femei matratate, sau care au dus de mancare unor persoane imobilizate la pat, au facut cumparaturi pentru persoane in varsta, si-au oferit sprijinul pentru activitati non-medicale desfasurate in spitale, au meditat elevi mici la citire sau la matematica, au sprijinit copii din cartiere sarace, ajutandu-i sa se pregateasca pentru admiterea la colegiu si pentru a reusi in viata.

Ce faci cu timpul pe care il ai de oferit depinde de cat de multi timp iti rezervi pentru asta, de ceea ce stii si mai presus de toate de masura in care iti pasa. Foarte putini dintre noi isi dedica intreaga viata pentru a le fi de folos altora. Altii, nu foarte multi, isi dedica de obicei un an sau doi, cand sunt la inceput pe drumul vietii, dupa ceva ani de activitate sau cand ajung la pensie. Altii, ceva mai multi daruiesc din timpul lor cateva saptamani pe an. Multi intervin cu ajutoare dupa cate un dezatru natural. Iar milioane de oameni daruiesc in jur de o ora pe saptamana. Daca fiecare ar oferi doar timpul pe care si-l poate permite, acest lucru ar ajuta milioane de oameni.

Majoritatea oamenilor care vor sa faca munca de voluntariat, au putin timp liber. Daca vreti sa va oferiti serviciile ca voluntari, exista nenumarate organizatii sau proiecte care va primesc cu bratele deschise. Multe ziare locale publica anunturi prin care solicita voluntari care vor pur si simplu sa dea o mana de ajutor.  Indiferent de ce veti face, aticitatea dumneavoastra va fi cu siguranta educativa, placuta si plina de satisfactii. Si, nu uitati, daca toti oamenii ar proceda astfel, am putea schimba lumea.

Un exemplu elocvent ar fi programul Let`s do it Estonia.

În martie 2008, peste 50.000 de estonieni au participat, la o campanie naţională de strângere a deşeurilor din păduri, de pe malurile râurilor şi de pe spaţiile verzi.  Acţiunea a fost iniţiată de mai mulţi furnizori de internet şi s-a bazat pe utilizarea hărţilor realizate de aceştia prin serviciul „Google Maps”. „Nu este vorba numai de strângerea gunoaielor, ci ne dorim, de asemenea, ca prin această acţiune să schimbăm mentalitatea oamenilor în ceea ce priveşte atitudinea faţă de mediu”, a spus unul dintre organizatori. Cei care au luat parte la campanie au strâns peste 10.000 de tone de deşeuri – de la conserve şi ambalaje din plastic la deşeuri metalice şi baterii de maşini. De atunci, Estonia păstrează curăţenia cu sfinţenie.

Pentru ca am dedicat acest webinar voluntariatului imi permit sa va citesc ideea campaniei Let`s do it Romania.

Doar pentru că te muţi cu 2 metri mai departe de o grămadă de gunoi când ieşi la picnic, asta nu înseamnă că mizeria nu mai e acolo. Doar pentru că alegi să te uiţi în altă parte, asta nu înseamnă că în apele râului care îţi alimentează oraşul cu apă potabilă nu plutesc zeci de mii de PET-uri şi pungi. Doar pentru că nu fotografiezi şi munţii de gunoaie când pleci în vacanţă, asta nu înseamnă că ei nu erau acolo.

Ce-ar fi să schimbăm foaia? Ce-ar fi să ne notăm în calendar o dată importantă pentru fiecare dintre noi: aceea în care sute de mii de români au spus ”Stop!” şi şi-au curăţat ţara de PET-uri, pungi şi hârtii lăsate de alţii, purtate de vânt şi apă în cele mai frumoase locuri din România? Nu ne permitem să ne cumpărăm o ţară mai curată, şi nici nu am avea cum, dar putem să o curăţăm noi! Într-o singură zi s-o curăţăm pe toată! Să ne mândrim din ziua următoare că avem o ţară curată, că am scris istorie, că am acţionat împreună măcar pentru o zi!

Copiii tăi te vor întreba dacă ai fost şi tu unul dintre voluntarii „Let’s Do It, Romania!”. O să-i spui că da, că ai fost şi tu unul dintre cei care au schimbat într-o singură zi felul în care arată o ţară, sau că era ceva interesant la TV şi ai stat acasă? Nu rata şansa de a-ţi schimba ţara!

Proiectul „Let’s Do It, Romania!” nu s-ar putea realiza fără sprijinul voluntarilor care se înscriu pentru a-şi vedea ţara mai curată. În România, ziua de curăţenie naţională va fi pe 25 septembrie 2010.

Campania se bucură şi de o susţinere largă în rândul ONG-urilor, autorităţilor şi mass mediei şi considerăm că atât acestea, cât şi toate organizaţiile partenere ce sprijină proiectul „Let’s Do It, Romania!”

Inca nu fac parte din acest proiect, am aflat de el aproximativ acum o luna, dar ma gandesc serios sa ma implic, vreau sa le redau oamenilor amintirea mea, cum am participat la curatirea locurilor cu adevarat frumoase, nu sa le povestesc o stire tare pe care am vazuto la televizor in care se spunea ca multi oameni au iesit sa curete gunoaiele.

Asadar cine e interesat de acest proiect pe letsdoitromania.ro gaseste toate informatiile.

Un atlfel de voluntariat, desi intra mai mult la acte de caritate, dar atata timp cat nu urmarim un beneficiu si vrem doar sa ajutam alti oameni cu diverse lucruri, tot voluntariat se poate numi.

Sa oferim lucruri

Majoritatea persoanelor, poseda lucruri de care se pot lipsi cu usurinta pentru a le da unor oameni care au nevoie de ele. Problema este identificarea unui dar cu adevarat util si trimiterea acestuia unde este nevoie de el sau incredintarea lui, cuiva care il poatre livra in siguranta. Din fericire, exista unele organizatii de incredere care efectueaza asemenea activitati, majoritatea fiind infintate de oameni care au constatat ca lucruri de care ei se pot lipsi pot aduce mult bine in viata altora. Pentru persoanele care doresc sa cedeze lucruri care au valoare dar nu pot sluji unui scop caritabil, Giving Works de pe eBay a pus la dispozitia noastra o solutie inegalabila. Puteti vinde obiectele prin eBay si puteti dona o parte sau intreaca suma rezultata catre organizatea nonprofit aleasa de dumneavoastra; eBay colecteaza si distribuie donatile catre organizatii caritabile, iar dupa aceea emite catre vanzator documente care slujesc la declaratia fiscala anuala. Puteti face, de asemenea, contributii in natura catre una sau mai multe dintre cele mai bine de zece mii de ONG-uri care isi procura fonduri de pe eBay. In orice caz, procesul acesta transforma un dar de valoare intr-un sprijin util pentru orice stradanie de a face bine.

In 2004 Procter & Gamble s-a angajat sa asigure apa potabila la un pret rezonabil pentru comunitatile sarace din tarile in curs de dezvoltare, in care mor zilnic sase mii de copii din cauza apei contaminate. Procter & Gamble a creat un produs foarte valoros, purificatorul de apa PUR, care se distribuie in pachete mici, suficiente insa pentru a purifica zece litri de apa destinata consumului. Impreuna cu partenerii sai, Save the Children, UNICEF si multe alte organizatii, Procter & Gamble a pus la dispozitie cinzeci de milioane de pachete PUR – fara a urmarii obtinerea unui profit – indeajuns pentru a purifica 5 sute de milioane de litrii de apa. Compania s-a angajat sa furnizeze produsul pentru purificarea altor 35 de milioane de litri, ca sa asigure pentru inca un milion de copii africani apa potabila in scoli, orfelinate si camine.

Am sa va relatez un alt exemplu care mie mi s-a parut interesant.

Dress for Success isi sarbatoreste cea de-a 13-a aniversare in 2010. Organizatia ajuta anual mai mult de 40.000 de femei din Statele Unite, Canada, Marea Britanie si Noua Zeelanda.  Femeile care intra in program provin din adaposturi pentru persoane fara locuinta si adaposturi pentru femei maltratate, de la servicii de imigrare, institutii de invatamant si programe de instruire profesionala. Fiecare femeie primeste imbracaminte si accesorii, daca este posibil, corespunzatoare domeniului in care merge la interviu in vederea angajarii. Dupa ce isi gaseste slujbe, Dress for Success le pune la dispozitie acestor femei alte articole de imbracaminte ce pot fi purtate alternativ, fiin in acelasi timp asortate. Organizatia asigura pastrarea acestor slujbe, dar si servicii de dezvoltare a carierei, de aceea trebuie sa stiti ca imbracamintea pe care o donati va ajuta pe cineva sa devina independent si sa se bucure de succes.

Un alt exemplu asemanator ar fi..

Career Gear care este o organizatie asemanatoare, ce-si ofera serviciile lucratorilor cu venituri mici si barbatilor care vor sa nu mai depinda de asistenta sociala. Ea functioneaza pe baza acelorasi principii ca si Dress for Success. Barbatii primesc un costum cand merg la un interviu si inca unul dupa ce obtin o slujba, impreuna cu sprijinul necesar pentru a-si pastra locul de munca. Exista si un program de instruire, pentru a-i ajuta pe acesti barbati sa invete despre gestionarea bugetului, asigurarea locuintei, a hranei, organizarea timpului si evitarea starilor de stres, precum si despre progresul profesional. Career Gear accepta costume noi si purtate, camasi, cravate si pantofi nepurtati. Cei din cadrul organizatiei le solicita donatorilor sa cedeze doar imbracaminte in care s-ar simti comod in cazul ca s-ar prezenta la un interviu si au nevoie in special de masuri mari.

Sa oferim calificare

Unul dintre cele mai pretioase daruri pe care le putem oferi este propria calificare. Mai toti stim sa facem cate un lucru pe care nimeni nu reuseste sa-l faca mai bine. Transferul acestor cunostinte si capacitatea de a le folosi ii pot imbogatii pe altii in mod uimitor.

Meditarea reprezinta o modalitate extraordinara de a te arata generos, iar aceasta este accesibila voluntarilor din aproape orice comunitate, dar, ca si in cazul altor actiuni caritabile, nu este intotdeauna usor sa o facem bine. Uneori, nici macar voluntarii foarte instruiti nu stiu tot ce este necesar pentru a preda sau pentru a verifica progresele inregistrate de cei pe care s-au angajat sa ii ajute.

O aptitudine pe care deseori o consideram, in mod gresit, a fi la indemana tuturor este capacitatea oamenilor de a-si purta singuri de grija asigurandu-si o alimentare rationala., o buna pregatire fizica si un somn adecvat. Procentul de oameni supraponderali a crescut spectaculos in ultimii 20 de ani, deoarece mancam tot mai mult, facem tot mai putina miscare si dormim tot mai putin. Obiceiurile prea multor oameni sunt stabilite urmarindu-se doar profiturile si bunastarea imediata si prea putini copii invata cum sa adopte un stil de viata sanatos acasa ori la scoala. Statele Unite, Marea Britanie, Irlanda, Germania si alte tari au organizat campanii nationale pentru prevenirea obezitatii la copii, pentru stoparea cresterii alarmante a numarului cazurilor de diabet si a altor probleme de sanatate care afecteaza grav bunastarea noastra economica, psihica si fizica. Guvernele, scolile si marile organizatii se implica tot mai mult in aceasta campanie, insa este nevoie si de actiune din partea oamenilor.

Transmiterea de aptitudini se desfasoara in intreaga lme, si exista multe proiecte valoroase, in plina desfasurare, ce ar trebui extinse si adoptate la altii. Iata un exemplu despre care m-am documentat:

In Orientul Mijlociu, o mare parte din populatia tanara, mereu in crestere, este frustrata de absenta sanselor de a atinge o prosperitate economica si de faptul ca este privata de aspectele pozitive ale interdependentei globale. Risipa inutila de potential si de talent ii face cu atat mai mult vulnerabili la ideile extremistilor sau la perpetuarea unei culturi a resentimentului si a neputintei. Young Arab Leaders este o retea de baieti si fete care doresc sa puna la dispozitia tinerilor din intreaga lume araba sansele pe care le ofera economia globala. Infintata in 2004 YAL are deja organiatii in 11 state arabe dorind sa isi extinda activitatea. Misiunea grupului este de a propaga noi valori si de a ajuta la crearea de lideri cu o viziune pozitiva; de a contribui la dezvoltarea regionala prin initiative care sa dea rezultate si care sa incerce rezolvarea celor mai importante probleme cu care se confrunta tinerii si sa ajute la reducerea decalajelor culturale si de identitate dintre arabi si restul lumii.

Fiecare dintre noi poate fi un un meditator sau un sfatuitor al unui tanar privind drumul pe care acesta ar trebui sa-l urmeze in viata. Oricare dintre noi poate oferii o bicicleta unui copil dintr-un sat sarac sau poatre contribui cu bani pentru a le oferii unor copii din faimilii cu venituri mici.

Daca sunteti deja angrenat in activitati in folosul comunitatii, sper ca va veti gandii la felul in care cei pe care va straduiti sa-i  ajutati pot transfera si altora din cunostintele lor.

Cam atat am vrut sa va relatez despre voluntariat si idei care deja se aplica cu succes in lume.

Incontinuare as vrea sa va relatez pe scurt…

Cum m-a ajutat pe mine.

In primul rand vreau sa va spun ca daca va hotarati sa faceti voluntariat pentru ca intr-un moment viitor sa fiti recompensati material pentru munca pe care ati facut-o nu prea tine.

Implicarea in proiecte si oferirea de produse gratuite va ajuta la accelerarea dezvoltarii personale si promovarea brandului.

Eu m-am hotarat sa incep activitatea de voluntariat acum 2 ani, in cadrul facultatii, cand impreuna cu 2 colegi, faceam parte din cercul de informatica. Ca si coordonator am avut un profesor care mi-a devenit si mentor de la care am invatat atat lucruri practice pe domeniul in care lucram cat si lucruri de viata, pe care ni le povestea din experienta profesionala. Cel mai mare proiect la care am lucrat si care s-a concretizat a fost site-ul facultatii dar si o serie de alte site-uri. Prin intermediul acestui cerc de informatica in care am fost implicat am cunoscut o accelerare a dezvoltarii profesionale, am invatat lucruri pe care nu le fac nici macar acum la master. Am invatat sa lucrez in echipa, sa fiu disciplinat, sa respect termene. Tot cu acesti colegi am avut oportunitatea de a participa la Olimpiada Studentilor economisti, faza pe tara, unde am luat locul 3.

In prezent sunt implicat incontinuare in proiecte de voluntariat, chiar si in cadrul proiectului avantaj la start pentru care realizez montajele audio video.

Ce am invatat eu din experienta pe care o am pana acum, sunt o serie de lucruri care mie mi-au modificat tipul de-a gandi si de  a accepta persoanele din jur.

Fiind implicat in proiecte de voluntariat, intalnesti persoane influente, cu experienta de la care poti “fura” meserie.  Iti poti gasi mentori, ai posibilitatea de a lucra pe domeniul care iti face cea mai mare placere. Acumulezi experienta iar asta e foarte important pentru tinerii care nu au inca un loc de munca, dar vor sa se angajeje. Deamenea e un lucru foarte bun pentru studentii care nu au timp sa lucreze la un program fix. Cunosc multi prieteni care pe timpul facultatii s-au implicat activ in organizatii studentesti dar si in alte ong-uri. Acestia pe langa prietenii pe care si-au facut dealungul timpului au acumulat suficienta experienta pentru a-si gasi un loc de munca dupa terminarea facultatii, chiar pe domeniul in care facusera voluntariat.

Cum i-a ajutat pe altii.

Am realizat un studiu de caz in care am aplicat un chestionar catorva prieteni.

Am extras totusi ideile care mie mi-au placut cel mai mult:

Razvan: Ce te-a determinat?

Luca: nevoia de a ajuta tinerii, dupa ce am observat ca multi dintre ei sunt deosebit de inteligenti, dar pur si simplu nu au informatiile necesare pentru a reusi in viata, pentru ca la scoala nu exista o disciplina care sa iti spuna cum sa ajungi bogat, respectat, popular, etc.

Candva…

Martin Luther King a spus – “Oricine poate atinge maretia pentru ca oricine ii poate slujii pe ceilalti”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *