Ai impresia că poți mai mult?
Știu că pot mai mult!
Acesta a fost motorul din spatele tuturor acțiunilor mele. De aici a venit mereu dorința de a mă depăși, motivația de a face mai mult, indiferent de ce rezultate era vorba. Însă n-a fost totul perfect, de multe ori drumul a fost anevoios, presărat cu durere și frustrări. Nu de puține ori au fost momentele în care aveam impresia că înaintez cu frâna de mână trasă. Simțeam că depun un efort mult prea mare pentru rezultatele de la final. Uitându-mă în urmă, nu a fost rău, dar aș fi putut ajunge mai departe, aș fi putut avea rezultate mai mari, dacă aș fi știut cum să las frâna de mână în jos.
Te-aș minți să-ți spun că am descoperit Sfântul Graal iar rezultatele mele sunt de domeniul fantasticului. Hai să fim serioși, știm că nu e așa și nimeni nu deține o metodă rapidă, o pilulă care să te transforme într-un mod radical. Transformarea vine din interior.
Pot în schimb să-ți spun ce m-a ajutat pe mine.
Una din convingerile mele era că banii se fac cu multă muncă. Nici o surpriză aici, dacă mă uit cât m-am chinuit în trecut. Dar corelat cu asta, mai venea la pachet un alt gând: “să nu pierzi banii pentru care ai muncit din greu!”, Nici aceasta nu era vreo surpriză, știam de ceva timp, era oarecum evident. Bun, dar degeaba știam dacă nu făceam nimic cu toate aceste lucruri. Rezultatele mele erau aceleași, chiar dacă eu simțeam mereu că pot mai mult. Era ca un foc care ardea mocnit în interiorul meu.
Adevărata schimbare a venit, în momentul în care am înțeles de unde vin aceste lucruri, cum am ajuns să le preiau și la ce mă ajută în prezent, dar mai ales, cât mă încurcă.
Acest lucru l-am făcut prin intermediul unui exercițiu de introspecție foarte bun, am mers pe zona copilăriei, la vârsta de 3-4 ani, unde erau primele mele amintiri. Am început să scriu de mână, în felul acesta îți accesezi informații din subconștient, iar scrisul de mână într-o eră a tehnologiei, e cu adevărat terapeutic. Câteva ore mai târziu m-am oprit după 6 pagini A4, în care am așternut toate amintirile mele legate de bani. Tot ce am auzit de la părinți, de la bunici, de la cum s-au raportat ei în privința banilor, la modul în care i-au făcut. Am descoperit că aveam comportamentul mamei mele, tras la indigo. Uitându-mă la aceste lucruri, puteam să știu unde voi fi peste încă 20 de ani, parcursul ar fi fost același.
Bun, încă un lucru nou aflat despre modul în care acționez. Însă întrebarea era: ce fac mai departe cu ce am descoperit? Cum fac schimbarea?
Revelația a venit în momentul în care am aplicat un exercițiu suplimentar în completarea celui de mai sus. Un set de întrebări de coaching care mi-au adus claritate.
Să păstrez comportamentele preluate de la părinți e ca și cum aș conduce o dacie veche.
Am mers pe fir să văd cum au preluat ai mei acel mod de a face lucrurile, cum erau vremurile pe atunci, ce opțiuni aveau în tinerețea lor. Am ajuns la concluzia că au făcut cum au știut ei mai bine cu resursele pe care le-au avut. Dar să fac și eu la fel, e ca și cum aș conduce acum Dacia tatălui meu, din anii ’80. Țin minte, atunci când eram copil, că avea o Dacie albă, 1300, din aceea cu farurile dreptunghiulare. Deși toată ziua șurubărea la ea, în cele mai multe cazuri ea mergea bine. Probabil ar mai fi mers și acum. Dar cât de greu aș fi ajuns la destinație? În ce condiții de siguranță? În ce confort?
Să păstrez comportamentele preluate de la părinți, e ca și cum aș conduce o dacie veche. E ok și așa.. dar oare nu merit mai mult? Nu pot mai mult? Tata a făcut un progres, a trecut de la căruța bunicului, la o dacie. Lumea evoluează. În anii 80, oamenii aveau alte preocupări, alt mod de a face lucrurile, alte așteptări de la viață.
Trebuie să ne actualizăm modul de a gândi și să facem lucrurile conform cu realitatea zilelor noastre. E ca și cum am da update la telefon.
Modelul de exercițiu de mai sus, îl regăsești în cursul Relația cu banii, pe lângă multe altele, la fel de revelatoare.
Vezi aici ce emailuri vei primi dacă începi să lucrezi la relația ta cu banii.
Acesta nu este un program care te învață cum să-ți gestionezi banii, că poate știi deja lucrul acesta. Și eu știam, dar cu toate astea aveam rezultatele de care-ți spuneam la începutul emailului. Mai important e să descoperi de ce faci lucrurile așa cum le faci și cum poți să le schimbi pe cele care nu-ți mai sunt de folos.
Dacă începi acum, anul nou te va prinde cu mânecile suflecate exact în miezul problemei, cu o super energie și dorință de schimbare.
Vezi aici ce conține programul și cum se desfășoară:
https://razvanstan.ro/relatia-cu-banii/
Ești pregătit să-ți faci un update la soft?
Răzvan Stan.
De cand incerc sa-mi dau un update la soft dar in zilele noastre devine tot mai greu, e tot mai greu sa realizezi ce au realizat parinti, sa realizezi mai mult devine un vis.