Se întâmplă să primesc din ce în ce mai des această întrebare, semn că oamenii au început să fie atenți la faptul că economiile lor nu produc mai nimic dacă sunt în depozite bancare, să nu mai zicem de banii care sunt ținuți „la saltea”.

În ce să investesc banii in 2019, e intrebarea care stă pe buzele multor oameni, pentru că acest an vine cu câteva provocări financiare, și anume:

  • creșterea ratei inflației
  • creșterea valutară
  • creșterea dobânzilor

Toate acestea aduc pe lângă scumpiri, o depreciere a banilor economisiți care nu produc un randament cel puțin la fel de mare cu rata inflației. 

Întrebarea care stă pe buzele multor oameni este:

Ce sa fac cu banii mei, să nu simt că se devalorizează?

 

Un răspuns la această întebare este prin diversificarea investițiilor în funcție de risc și de perioada de investiție.

Dacă e mai important să nu pierdem bani decât să avem un randament mai mare, atunci ne vom orienta atenția spre acele investiții mai sigure:

  • titluri de stat
  • obligațiuni
  • fonduri mutuale
  • valută – vedem cum de la o lună la alta, euro devine din ce în ce mai scump și bate record după record. Dacă avem o sumă de bani pe care o ținem la saltea și în prezent e în lei, ar putea fi schimbată în valută. Și aici e importantă diversificarea. Euro bate record după record. Dolarul a fost la un preț scăzut, dar mai e loc de crescut. Lira sterlină de asemenea e la un nivel scăzut, dar în același timp vedem cum Anglia merge mai departe după Brexit iar asta nu face decât să întărească lira. Franc elvețian, coroane Norvegiene sau Suedeze. Există multe valute în care putem să facem o diversificare a portofoliului.
  • aur – pe perioada crizelor economice și a inflației, aurul reprezintă un refugiu de tezaurizare a averii. Investițiile în aur se fac de regulă pe termen lung (5-10 ani). Dar dacă ai o sumă oricât de mică pecare ți-o permiți să o pui deoparte „pentru pensie” atunci aurul e o idee bună de luat în calcul.

Dacă în schimb e important să avem un randament mai mare și suntem dispuși să ne asumăm riscul aferent atunci ne îndreptăm atenția spre:

  • obligațiuni corporative – sunt acele obligațiuni oferite de către companii private. Ele pot aduce randamente de 8-9 și chiar 12% anual.
  • acțiuni – acțiunile de la Bursa de valori București oferă printre cele mai mari dividende din lume. Sunt câteva companii care oferă dividende de peste 10%. Dacă mai luăm în calcul că pe lângă dividende, acțiunile sunt pe un trend ascendent în prezent, la final de an când tragem linie putem să o privim ca pe o investiție bună. Poate te intrebi, cum să investești la bursă? (am scris un articol despre cum am investit eu)

Nu am luat în considerare imobiliarele deoarece pentru investițiile de genul acesta, de regulă e nevoie de un capital mai mare, iar oamenii care m-au abordat nu dispuneau de o asemenea sumă. Desigur și aici e discutabil, deoarece investiții în imobiliare, poate însemna un garaj pe care să-l dăm în chirie și care să producă un venit pasiv lună de lună, mai ales că în ultimul timp în mai toate orașele mari, locurile de parcare au devenit o problemă.

Deasemenea când am făcut aceste recomandări nu am luat în considerare nici criptomonedele. Deși a devenit un trend în ultimul timp și tot mai mulți oameni sunt interesați de acest tip de investiție, nu îmi permit să fac asemenea recomandări pentru că necesită cunoștințe de specialitate. Cine nu cunoaște cum funcționează piața, dar a auzit că dacă cumperi Bitcoin poți să te îmbogățești, mai devreme sau mai târziu va ajunge să sufere pierderi considerabile. Într-adevăr se pot face bani mulți cu ajutorul criptomonedelor, dar e nevoie de educație în acest sens (vezi aici cum am început eu să investesc în criptomonede).

Înainte de a face orice fel de investiție este foarte importantă educația.

O carte care mie mi-a răspuns la foarte multe întrebări când vine vorba de bani este cartea lui Tony Robbins – Banii. Stăpânește jocul.

În carte explică fiecare tip de investiție și oferă chiar o alocare în procente pentru diversificarea portofoliului. Cât la sută să investim în aur, cât în obligațiuni, cât în acțiuni etc.

De obicei după ce am o discuție asemănătoare cu oamenii, care a plecat de la nevoia lor de a-și investii economiile, îmi pun o ultimă întrebare:

Bun, bun și cu ce îmi recomanzi să încep? În ce să investesc? 

Păi cea mai bună investiție până la urmă, rămâne investiția în propria noastră persoană, investiția în educația noastă, în relația noastră cu banii (vezi aici cum anume).

Dacă vrei să înveți la modul practic, cel mai complet curs pe tema asta, este cursul practic de investiții pasive și active realizat de Valentin Nedelcu și Dan Sulica, 

Tu cum te-ai gândit să îți protejezi economiile în 2019?

Spor și investiții profitabile!

Răzvan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.