Sunt un mare fan al jocurilor de societate de tip boardgame. Drept urmare sunt un competitiv până la Dumnezeu și înapoi, iar asta o știu și prietenii mei cu care am apucat să joc nenumărate jocuri. Îmi place ca din fiecare joc, să învăț ceva, să-mi îmbunătățesc strategia de joc, să dezvolt o nouă tactică sau să le îmbunătățesc pe cele existente.

Cel mai mult îmi place când pot să îmbin educația financiară cu joaca. Este metoda prin care învățăm cel mai ușor și informațiile rămân adânc întipărite în minte.

Jocul asupra căruia m-am oprit în acest articol este Cashflow boardgame, făcut de Robert Kiyosaki. Aflasem de el acum mulți ani, în timp ce îi citeam cartea Cadranul Banilor. Acolo povestește cât e de important să ieșim din cursa șobolanului, în viața noastră de zi cu zi.

Ce înseamnă mai exact să ieși din cursa șobolanului?

În joc, pentru a ajunge la acest pas, trebuie să îți creezi surse de venit pasiv, care lună de lună să acopere cheltuielile tale. Mai exact, să ai investiții în proprietăți, afaceri, acțiuni și alte instrumente care să-ți genereze multiple surse de venit.

Acela e momentul în care nu mai trebuie să muncești pentru bani, pentru a te întreține. E momentul în care te eliberezi financiar și poți alege ce să faci mai departe.

Cum joaca e cel mai bun profesor, Robert Kiyosaki a creeat acest joc acum mai bine de 20 de ani, în 1996. Prima varianta fiind Cashflow 101, iar mai apoi o extensie a jocului, numită Casflow 202 în 1999.

În 2014 a scos o nouă ediție a jocului (cea care o am eu). Diferențele între jocul original și ediția nouă sunt la nivel de design și foarte puțin la modul în care se desfășoară jocul, în sensul că s-a renunțat la banii de hârtie și toate calculele se fac acum pe foaie, ne mai existând bani fizici. Regulile au rămas aceleași. Practic nu e un alt joc ci doar o varianta îmbunătățită.

Am avut ocazia să îl joc de câteva ori până acum, iar pentru cineva care nu a mai luat legătura cu zona aceasta de educație financiară, chiar mi se pare un start foarte bun de a înțelege la modul practic, cum te ajută acțiunile și investițiile imobiliare să ieși din cursa șobolanului și cum anumite decizii la un moment dat te pot îngropa și mai tare.

Deși se joacă între 2 și 6 participanți, nu ești influențat deloc de parcursul celorlalți. Fiecare își vede de propriul drum iar scopul e să scape din cursa șobolanului. Cu cât sunt mai mulți participanți, cu atât durează jocul mai mult, dar e mai fain pentru că reușești să vezi alte moduri de gândire și să furi idei. În plus discuțiile din timpul jocului au fost foarte educative, mi se pare că te îmbogățești doar discutând în timp ce te joci.

Cum începe

Fiecare jucător își alege la întâmplare o meserie din cele 12 existente. La o prima vedere există un dezechilibru în care o meserie câștigă cu mult mai mult decât alta, dar și cheltuielile și taxele sunt pe măsură. Contrar așteptărilor, cu meseria de mecanic care e cea mai săracă dintre toate, am reușit să ies destul de ușor din cursa șobolanului. Și de aici prima lecție: nu contează ce profesie ai, atâta timp cât îți gestionezi eficient și inteligent banii și profiți de oportunități.

Toți jucătorii încep pe roata din mijlocul planșei care reprezintă cursa șobolanului iar scopul e să iasă de pe aceasta și să joace pe pistă rapidă de pe margine.

Pe parcursul jocului se înaintează cu zarul și tot a 8-a căsuța reprezintă ziua de salariu, fie că oprești acolo sau treci peste ea, încasezi banii.

Cărțile cu small deals reprezintă oportunitățile mici pe care le poți face cu bani puțini pentru a începe să-ți creezi surse de venit pasiv. Cele cu big deals sunt la fel, doar că oportunitățile de acolo costă mult și nu poți profita atunci când ai foarte puțini bani.

Există 3 zone roșii pe harta pentru care trebuie să tragi o carte roșie. Ea reprezintă o cheltuiala neașteptată și chiar dacă nu ai banii necesari ești nevoit să iei un credit și să acoperi acea cheltuială. Unele sunt mai mici, altele îți fac praf bugetul și te țin pe loc pentru mai mult timp.

În funcție de numărul participanților, un joc ține între 2h – 4h. Chiar dacă nu apuci să ajungi la final, înveți lucruri interesante încă din ture de joc.

Îl văd mai de grabă că un joc educativ decât de entertainment. Poate că de aici și multitudinea de review-uri negative de pe internet. E un joc de nișă care are drept scop să te învețe importanța investițiilor și a creerii surselor de venit pasiv.

Prietenii cu care am apucat să-l joc, au fost super încântați de el:

Inițial mă enerva jocul pentru că nu reușeam să ies din cursa șobolanului, fix ca în viață. Însă după câteva runde am înțeles că este vorba de mindset și că depinde cel mai mult cum privești banii. Un joc ce imită foarte bine viața reală iar dacă ești atent descoperi multe lucruri despre tine, modul tău de a gândi și credințe limitative despre bani..

Dacă la început eram doar curios, în timp ce înaintam în joc am descoperit rolul educativ al acestuia.

Antrenarea emoțiilor mi s-a părut de asemenea o perspectivă extrem de provocatoare a jocului, acest lucru evidențiind importanța inteligenței emoționale în domeniul financiar.

Simplu, intens, constructiv și educativ sunt cuvintele ce-mi vin în minte când mă gândesc la cashflow.

A fost un joc al maturității pe care trebuia să îl joc în copilărie. Interesant și practic în același timp pentru viața de zi cu zi. Dacă nu l-ai jucat până acum sau nu ai avut de a face cu educația financiară îl recomand fiindcă sub formă de joc altfel asimilezi lucrurile.

Pe lângă faptul că este un mod distractiv de a învăța să ieși din „cursa șobolanului” și să prosperi financiar, jocul îți dezvăluie câteva dintre tiparele tale de gândire, legate de gestionarea banilor, iar în viața reală poți să le păstrezi doar pe cele care te ajută. Un alt aspect interesant, față de alte jocuri de tip board-game, acesta nu crează o atitudine dușmănoasă față de ceilalți concurenți; faptul că altul câștigă nu te face pe tine sa pierzi.


Dacă vrei să-l încerci există varianta online, gratuită aici, 

dar crede-mă pe cuvânt că e mult mai fain când îl joci cu prietenii, pentru că discuțiile din timpul jocului sunt foarte valoroase.

Nu este variantă tradusă în română și din păcate în România nu se găsește de cumpărat la nici un magazin de specialitate. Eu îl am de pe ebay, varianta în engleză.

Mi-ar plăcea să-mi spui într-un comentariu dacă ai auzit de acest joc, dacă l-ai jucat vreodată și cum ți se pare?

Cu drag,
Răzvan.

10 Thoughts on “Ce am învățat din jocul Cashflow de Robert Kiyosaki”

 • Salut!
  Noi am auzit, l-am jucat în toate variantele (inclusiv pentru copii, 101 și 202).
  Avem un club de educație financiară în Chișinău, Cashflow Club Moldova se numește, fondat acum nouă ani și chiar avem o comunitate foarte dedicată, care se reunește săptămânal pentru a juca Cashflow și pentru a face schimb de experiență în domeniile afacerilor și investițiilor.
  Suntem mari fani ai lui Robert Kiyosaki și a modului în care predă educația financiară.
  Chiar și Robert a apreciat activitatea clubului nostru într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.
  Când ești la Chișinău nu ezita să ne vizitezi.

 • Am aflat de prin 2004 de acest joc de la o prietena si asa am ajuns sa citesc cateva din cartile lui Robert Kiyosaki; l-am jucat atunci doar in varianta de joc instalat pe calculator; ma bucur ca este acum varianta online. mi-ar placea sa-l am acasa in varianta boardgame;
  ce parere ai, care sunt difierentele intre jocurile Monopoly si Cashflow?

  • Sunt diferente destul de mari intre cele doua jocuri, desi ambele sunt pe teme financiare. Cashflow e un joc mai tehnic, care replica destul de bine ceea ce se intampla in realitate. Anumite idei le poti aplica cu succes si in viata, in afara jocului. E mai dificil de jucat impreuna cu copii, il vor intelege greu si poate parea plictisitor pentru ei.

   Monopoly pe de alta parte e destul de static, insa e mai accesibil pentu copi si un bun start pentru ei in domeniul acesta. Daca ajungi sa joci de 10 ori de exemplu sunt mari sanse ca jocurile sa semene intre ele. Mie nu prea mi-a placut, pentru ca depinzi foarte mult de noroc si oricat ai invata strategii, daca nu dai bine cu zarurile, nu ai nici o sansa.

 • Ași vrea și eu să cumpăr jocul, ai putea să îmi spui de unde l-ai cumpărat tu pe al tău și de unde a-și putea să îl cumpăr și eu?

 • „În joc, pentru a ajunge la acest pas, trebuie să îți creezi surse de venit pasiv, care lună de lună să acopere cheltuielile tale.”
  „Cărțile cu small deals reprezintă oportunitățile mici pe care le poți face cu bani puțini pentru a începe să-ți creezi surse de venit pasiv.”
  „E un joc de nișă care are drept scop să te învețe importanța investițiilor și a creerii surselor de venit pasiv.”
  Tocmai am citit cartea „Tata bogat, tata sarac” a lui Robert si din ce imi amintesc eu, pentru a te imbogati trebuie sa strangi active nu pasive. Pasivele provoaca cheltuieli, activele aduc plusul necesar.
  Te rog corecteaza-ma daca gresesc.

  • Activele aduc venit, Pasivele iti scot bani din buzunar conform lui Kiyosaky.
   Pe de alta parte venitul pasiv si activ se refera la cu totul altceva. Venitul activ, e atunci cand tu muncesti activ pentru acei bani (depui efort, daca nu muncesti nu primesti) iar pasiv, cand vine fara ca tu sa depui efort (de exemplu o chirie).

 • Ati fost motivati sa incepeti in viata reala o afacere sau sa cumparati una? patiserie,service auto,restaurant,mobila la comanda,alimentara, sau servicii de business(consultanta , legal, hr,etc.) sau altele

  Ideea e sa si aplici in viata reala jocul e foarte foarte bun l-am jucat ani in urma stiind foarte bine lb engleza am stiut cum se joaca.
  Dar emotiile adevarate sunt atunci cand incepi in viata reala ai controale de la anaf, ai salarii de platit apar inevitabil uneori probleme cu lichiditatile si numerarul etc…

  E un bun inceput si recomand dar odata ce ati prins gustul si entuziasmul ala e bine sa canalizati energia aia in viata reala facand ceva practic…orice.

  E un proces de durata si sunt multe lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere de aceea inevitabil e recomandat sa gasesti avocati/juristi, alti mentori cu afaceri in viata reala si experti contabili fiscali cu mindset de business sa te educe cum sa optimizezi fiscal businessul cum sa fii pregatit pentru controalele anafului etc.
  O afacere in adevaratul sens al cuvantului este aia in care nu e nevoie de prezenta ta zilnica dupa ce a trecut de faza embrionara de startup. Cifra de afaceri undeva de la 500 000 euro pe an in sus chiar cateva milioane pe an. Cam de acolo o afacere merita denumirea de afacere exista sisteme probabil zeci sau sute de angajati o vechime in piata de 5 poate 7 sau 10 ani.

  In majoritatea cazurilor cei mai multi „antreprenori” nu sunt antreprenori sunt self employed e o mare diferenta de mentalitate si gestionare a emotiilor.

  Dar cadranul S(small-) e un inceput dar sa nu ramai acolo toata viata…aia e capcana

 • Buna ziua,
  Si eu sunt un fan Robert Kiyosaki.
  Tocmai am citit cartea Avantajul Inechitabil Puterea educatiei financiare.
  Oare exista si in Romania un astfel de Club ? Un loc unde sa se intalneasca cei interesati de subiect ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.