Ce înseamnă libertate financiară și cum putem ajunge la ea?
Pentru mine, libertatea financiară este în topul listei de valori, însă aș denumi-o mai degrabă independență financiară.
Pentru fiecare persoană înseamnă altceva și se atinge în moduri diferite, nu există o rețetă care poate fi aplicată la modul general.
Pentru a ajunge la destinație, indiferent de ce înseamnă pentru fiecare, sunt 3 planuri la care trebuie să lucrăm și pe care trebuie să le urmărim îndeaproape:
- creșterea veniturilor
- creșterea sumei economisite lunar
- învestirea banilor economisiți
Totuși cei mai mulți oameni nu reușesc să atingă libertatea financiară, deoarece nu știu clar ce au de făcut, nu știu cum să ajungă acolo și chiar dacă au ajuns, nu știu când sunt defapt la destinație. E ca și cum ar vrea să meargă într-o locație de vis pe care au văzut-o doar în poze, însă nu știu unde trebuie să ajungă, nu au harta și dacă ajung din întâmplare acolo nu se bucură de priveliște deoarece nu seamănă cu ce văzuseră ei în poză. Situația e asemănătoare cu oamenii care câștigă o sumă imensă la loto sau se trezesc peste noapte cu o moștenire impresionantă. Contrar așteptărilor, mare parte din ei sfârșesc prin a fi mai săraci decât erau inițial.
Ce înseamnă defapt libertatea financiară și de ce a devenit un obiectiv des întâlnit pe listele de dorințe ale oamenilor?
Pentru mine libertatea financiară înseamnă să am venituri pasive și semi-pasive (pentru care să muncesc 3-4h pe lună), iar aceste venituri să-mi mențină stilul actual de viață. Practic libertatea financiară îmi dă posibilitatea să nu mai fiu nevoit să muncesc pentru bani sau cu alte cuvinte: să aleg eu pe ce proiect și în ce echipă să lucrez, ne luând partea financiară în calcul. Unul din obiectivele mele este să țin evenimente de educație financiară gratuite pentru oameni care nu-și permit să plătească pentru aceste informații. Din experiență un seminar de câteva ore nu crează schimbare pe termen lung, de aceea e nevoie de un program cu o durată mai mare, dar asta implică sute de ore în pregătirea materialelor la care se adaugă cheltuielile adiționale aferente acestor tip de evenimente. Un alt obiectiv e ca la pensie să nu fiu nevoit să îmi ajustez stilul de viață în funcție de suma care mi-o oferă statul. Lista poate continua cu multe alte obiective.
Că să atingem libertatea financiară mai întâi trebuie să știm unde vrem să ajungem.
În cazul meu, atunci când am venituri pasive de X ron / lună, care să-mi mențină stilul actual de viață.
Uitându-ne la obiectiv poate părea imposibil de atins la prima vedere, iar asta îi sperie pe cei mai mulți oameni. Dar știm că un obiectiv oricât de mare și imposibil ar fi el, devine posibil atunci când este spart în bucăți mai mici și le tratăm individual pe fiecare în parte.
Tony Robbins, în cartea Bani. Stăpânește jocul, împarte această libertate financiară în 5 etape distincte:
1. Siguranță financiară
Pentru aceasta e nevoie de economii care să acopere cheltuielile pe un an de zile cu locuința, utilitățile, mâncarea, nevoi elementare pentru transport, costuri elementare de sănătate.
2. Vitalitate financiară
Contul de economii trebuie să acopere: cheltuielile anterioare de la siguranța financiară precum și
jumătate din: costurile lunare cu îmbrăcămintea, ieșiri la restaurant, distracții și micile plăceri.
3. Independență financiară
Nu va trebui să mai muncim pentru același stil de viață pe care îl avem astăzi, investițiile și veniturile pasive ne vor produce acei bani de care avem nevoie.
4. Libertate financiară
Libertate financiară înseamnă să fim independenți, să ne menținem stilul de viață actual, plus două sau trei articole importante de lux pe care le dorim pe viitor și pentru achiziționarea cărora nu suntem nevoiți să lucrăm.
5. Libertate financiară absolută
Cum ar fi dacă am putea să facem orice vrem, oricând? Cum ne-am simți dacă noi și familia noastră nu am mai duce lipsă de nimic?
“Ceea ce îi face pe cei mai mulți oameni simpli visători spre deosebire de persoanele care își trăiesc visul este că visătorii nu au calculat niciodată cât ar costa visul lor.”
Pentru tine ce înseamnă libertate financiară?
Te invit să îți calculezi concret sumele de care ai nevoie pentru primii 2 pași și ai să vezi că nu mai pare un obiectiv imposibil de atins.
Cu drag,
Răzvan.