Cele 4 frici care ne împiedică să avem succes în investiții

Frica apare în diferite forme pentru traderi. Uneori inconsecventă alteori copleșitoare. Tranzacționarea haotică și marea majoritate a erorilor de tranzacționare care rezultă din emoțiile noastre se datorează fricii sau anxietăți, întro formă sau alta.

Înțelegerea acesteia ne va ajuta nu numai să identificăm acea frică față de care suntem vulnerabili ci și să o anticipăm și să luăm măsuri adecvate înainte să fim copleșiți de emoții.

Mark Douglas a identificat 4 forme ale fricii experimentate în trading.

Frica de a greși

Ar putea fi catalogată că fiind cea mai puternică frică. Nimeni nu vrea să se înșele. Lovește direct în ego.

Dacă te gândești la situațiile de zi cu zi, vei auzi oameni care caută scuze tot timpul pentru a evita să-și asume responsabilitatea pentru greșelile lor, chiar și pentru cele mai neînsemnate acțiuni. Cu toții vrem să ne vedem întro lumină favorabilă, iar atunci când greșim, ne doare.

În trading e la fel.

Traderii care experimentează această frică se gândesc mereu la ce vor spune membrii familiei, prietenii și alți oameni importanți în viețile lor, despre faptul că au făcut tranzacții greșite și au pierdut bani.

Frica de a greși poate cauza acțiuni haotice cum ar fi:

  • păstrarea deschisă a unor poziții pierzătoare prea mult timp
  • închiderea tranzacțiilor profitabile prea repede
  • mutarea stop-urilor
  • adăugare la poziții deschise care sunt pe minus
  • aruncarea în piață fără a avea tranzacții planificate

Frica de a pierde bani

Nimănui nu-i place să piardă bani, însă în trading acest lucru nu poate fi evitat în totalitate.

Pentru fiecare tranzacție în parte există o probabilitate ca ea să fie profitabilă, dar în același timp există și o posibilitate ca ea să devină pierzătoare.

Mulți traderi deși înțeleg acest lucru la nivel intelectual, atunci când se află în tranzacții, sentimentele lor preiau controlul, iar ei refuză să-și mai asume riscuri.

Aversiunea față de risc e un obstacol psihologic semnificativ pentru a putea fi depășit, chiar dacă pierderea este o parte naturală a procesului.

Această teamă provoacă decizii iraționale de-a opri prea repede tranzacțiile profitabile și de a rămâne prea mult întro tranzacție pierzătoare – ambele decizii sunt luate cu scopul de a evita o pierdere și nu ce e mai potrivit pentru acea tranzacție în parte.

Frica de a nu rămâne pe dinafară

Forțează traderii să intre în tranzacții neplanificate.

Un trader vede cum piața începe să se miște și din impuls deschide o tranzacție. „Am ratat ultima tranzacție, nu am să o mai ratez și pe aceasta. Nu am făcut bani astăzi și cred că acum o să meargă bine.”

Privind detașat, toate aceste gânduri sunt doar niște justificări pentru a sări în piață.

Frica de a nu rata momentul ne provoacă să abandonăm planul de tranzacționare și să acționăm haotic.

Vedem foarte des această acțiune aproape de vârfurile pieței. Îmi amintesc acum de finalul anului 2017 și de toți acei investitori în bitcoin și criptomonede, care au intrat în piață când prețurile erau la maxime istorice.

Traderi văd cum piața merge din ce în ce mai sus, iar ei nu sunt acolo.
Alți oameni fac bani iar ei nu fac.
Frustrarea și frica de a nu rata viitoare câștiguri, îi face să sară în piață și să cumpere la prețul maxim. Același patern e valabil și pentru traderi care fac short (vând în lipsă). Indiferent că vând jos sau cumpără când prețul e sus, decizie sunt bazate doar pe emoții.

Alt semnal de a nu rămâne pe dinafară e dat de tendința de a intra în tranzacții prea repede: “dacă nu intru acum, ratez mișcarea.

Frica de a nu maximiza profitul

De ce să vând Bitcoinul la 20.000 când pot să mai aștept un pic și să-l vând la 30.000?

Gândurile la profituri considerabile îi fac pe traderi să ignore analiza tehnică și ținte importante de suport și rezistență.

Îmi amintesc de nenumărate tranzacții pe care le-am ținut deschise dincolo de o limită rezonabilă de profit. Desigur prețul începea să scadă și credeam că e doar o retragere urmând să înceapă raliul. De multe ori se retrăgea atât de mult încât îmi râdea tot profitul sau intra chiar pe minus.

În aceeași categorie de a nu maximiza profiturile dar mai subtil de această dată, sunt traderi care își cresc pozitive după câteva tranzacții profitabile: “dacă aveam o poziție mai mare, făceam și mai mulți bani”. Ajung să crească riscul fără un plan concret și de cele mai multe ori fără să țină cont de managementul banilor.

Putem vedea că cele 4 forme ale fricii au asociate gânduri care întăresc teama și provoacă la acțiuni pripite. Fiecare frică acționează în detrimentul nostru.

Gândurile asociate cu teama nu au nimic de-a face cu acțiunea pieței. Deși în acel moment par să fie îndreptate spre tranzacție, nu sunt. Ele reflectă doar starea interioară a traderului. 

PS: Dacă te gândești cum să investești la bursă dar nu știi de unde să începi, am pregătit un curs de 10 emailuri prin care să înțelegi cum se fac investițiile la bursă. Detalii aici.

Cum sunt aceste informații pentru tine? Cu care din frici te-ai confruntat până acum? Mi-ar face plăcere să îmi scri mai jos ce ai experimentat și ce rezolvare ai găsit.

Cu drag,
Răzvan.

Similar Posts

2 Comments

  1. 3. FOMO am picat si eu in ea in piata de crypto. Am cumparat in dec 2017, s-a dublat in ianuarie si apoi a scazut constant pana au ajuns la ~10%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *