Ce este coachingul?
Procesul prin care clientul este ajutat să găsească singur răspuns la problemele sale, ne primind sfaturi. Dialogul clientului este acompaniat de către coach și este centrat pe obținerea de rezultate.
Aș mai putea spune despre coaching că este un parteneriat de la egal la egal, în care coachul este atent la cuvintele clientului și se uită printre ele. Aude fix ceea ce nu se spune.
Coachingul este centrat pe prezent și pe viitor, focusul principal fiind pe rezultatele concrete.
La ce te ajută să faci procese de coaching?
Pentru că eu sunt pasionat de educație financiară și investiții, am să-ți răspund cu un exemplu relevant din acest domeniu, pentru a înțelege dincolo de teorie, cum te poate ajuta un coach.
Să luăm următorul studiu de caz:
Un client are economii de 10.000 euro care momentan sunt în bancă iar dobânda primită e foarte mică. Ce își dorește el e să folosească acei bani pentru a avea un randament mai bun decât îi oferă banca. Ce mai e important de menționat: clientul nu are educație cu privire la alte produse financiare.
Deși în coaching plecăm de la premisa că soluțiile sunt doar la client, lucrul acesta i-ar putea aduce un blocaj în prima fază, așadar punctul de la care plecăm e să clarificăm împreună, care sunt obiectivele clientului, ce e important pentru el și unde își dorește să ajungă. În funcție de aceste obiective, vedem împreună care sunt opțiunile și le analizăm pe fiecare în parte, astfel încât clientul să știe care sunt riscurile care vin la pachet cu beneficiile soluției alese. Trecând prin tot acest proces împreună, clientul va fi capabil să ia singur acea decizie care îl duce mai aproape de obiectivul său într-un timp cât mai scurt. Acest proces are ca scop dezvoltarea abilităților clientului astfel încât să nu creeze o relație de dependență față de coach, spre deosebire de consultanță unde clientul devine dependent de consultant pentru fiecare acțiune pe care vrea să o facă cu privire la investițiile sale.
Revenind la procesul de coaching și de ce e el important, putem să ne gândim la cariera unui sportiv de performanță care poate ajunge la potențialul său maxim doar cu ajutorul unui antrenor. La rândul tău și tu poți avea nevoie în anumite momente ale vieții de cineva care să te însoțească în evoluția ta și care să-ți scoată la suprafața acea perspectivă pe care poate nu ai conștientizato până acum.
Posibile teme care pot fi abordate în cadrul unui proces de coaching:
- în loc să duc lucrurile la bun sfârșit, mă apuc de altceva
- amân și ajung să fac totul pe ultima sută de metrii
- atenția îmi fuge în multe direcții și nu reușesc să mă focusez pe ceea ce e important
- nu știu unde mă văd peste 2 ani dar mai peste 5 sau chiar 10?
- ceea ce fac nu îmi aduce prea multe satisfacții dar nici nu știu ce aș putea face altceva
- nu mă simt susținut și înțeles în relația de cuplu
- deși îmi doresc o relație, atrag doar persoane incompatibile / indisponibile.
- nu am clienți
- am idei multe dar nu am cu cine să le pun în practică…
Sau teme specifice pe planul financiar:
- deși am un venit peste medie, economiile mele spun altceva
- am făcut niște economii, am în plan o investiție majoră peste ceva timp, însa până atunci nu știu ce-aș putea face mai bun cu banii
- să aleg pilonul 3 de pensie sau 4? Mai e și altceva?
- să fac economii sau să scap mai repede de rate?
- îmi doresc să economisesc, dar mereu intervine ceva care mă deturnează de la planul meu.
De ce să lucrezi cu mine?
Sunt mastercoach acreditat ANC, cursurile de formare fiind făcute la Școala Pleiade, București. Coachingul sistemic este metoda folosită de mine, pentru că noi toți funcționăm după anumite tipare, care se repetă indiferent de locul unde suntem sau de persoana cu care interacționăm. Problemele personale le luăm cu noi la job, iar job-ul îl ducem acasă de multe ori. Lucrurile sunt interconectate între ele, funcționând ca un sistem.
O dată conștientizate aceste tipare, putem înțelege cum funcționează fiecare aspect al vieții.
Cât durează?
Un proces de coaching eficient, care aduce schimbarea dorită pe termen lung, durează cel puțin 12 ședințe de câte 1 oră în decursul a 3 luni. Procesul se desfășoară online, pentru flexibilitate și eficientizarea folosirii resurselor de timp și financiare, însă rezultate la fel de bune se pot obține și la întâlnirile într-un cadru informal savurând o cafea aromată dacă ești în Timișoara.
Pentru detalii amănunțite cu privire la modul concret de lucru, disponibilitate, preț și alte detalii logistice, trimite-mi te rog un email la adresa contact@razvanstan.ro
Dacă crezi că-ți pot fi de folos în drumul tău de evoluție, aștept să-mi dai un semn.
Iți doresc mult succes în tot ceea ce faci!
Cu drag,
Răzvan.