Cu bursa am cochetat  începând din 2014 când am început să citesc materiale pe această temă, iar o perioadă de câteva luni am folosit un cont demo pentru a înțelege cum funcționează platforma și piața de capital. Tot atunci am urmărit lisarea companiei Electrica și evoluția ei ulterioară. Acesta a fost primul meu contact cu bursa însă totul a fost la nivel de teorie și conturi demo, fără să investesc bani în mod concret, dar continuând să citesc, să înțeleg cum funcționează și să urmăresc prețurile anumitor companii.

Trei ani mai târziu, în 2017 am deschis primul cont real de tranzacționare la bursa de valori București. Această decizie a venit ca nevoie de a avea un randament mai bun al economiilor. Dobânzile bancare oferind un randament sub rata inflației, ceea ce înseamnă că dacă aș fi continuat să țin economiile în depozite, puterea de cumpărare  banilor a ar fi fost diminuată.

Ca să investesc la bursă a fost nevoie să îmi fac un cont la un broker. Investițiile nu se pot face decât prin intermediul brokerilor, însă nu e ca în filme când sună brokerul zilnic să îmi spună ce să cumpăr / când să vând. Brokerul doar oferă platforma online prin intermediul căreia îmi fac singur tranzacțiile atunci când consider eu de cuvință. Desigur oferă și consultanță atât prin chat-ul live cât și la telefon, însă prefer să iau singur deciziile în ceea ce privește administrarea investițiilor proprii, pentru că acesta este cel mai bun mod de a învăța.

Ce broker să aleg?

Din motive subiective, eu am ales Tradeville, desigur există mult mai mulți brokeri, aceștia fiind listați pe siteul BVB, iar atunci când vrei să-ți deschizi un cont e bine să vezi ce beneficii oferă fiecare și să alegi acel broker care se potrivește cel mai bine pentru nevoile tale.

Care este suma minimă pentru a deschide un cont la bursă?

Suma diferă de la un broker la altul. Atunci când faci analiza brokerilor e important să iei în considerare și acest aspect. De exemplu la Tradeville, când am deschis eu contul, depunerea minimă a fost 10.000 ron. Pe urmă după prima depunere se pot face depuneri cu sume mai mici, chiar și câte 100 ron.

Cum am investit mai exact?

  1. Am deschis contul
  2. Am făcut depunerea inițială
  3. Am cumpărat acțiuni și obligațiuni

Eu urmăresc acele acțiuni care oferă dividende consistente. La fel ca în anii precedenți, unele companii de stat oferă dividende de peste 10%. Un alt aspect pe care eu îl urmăresc sunt obligațiunile corporative care oferă randamente de până la 12% cum e în cazul SuperBet.

Pentru mine investițiile la bursă sunt investiții pe termen lung. Scopul e să îmi creez un portofoliu echilibrat care să îmi aducă venituri pasive în mod constant.

Mă feresc să dau sfaturi când vine vorba de investiții. Fiecare e responsabil pentru el să aleagă ce i se potrivește cel mai bine. Dar dacă ar fi să dau un singur sfat despre la investițiile pe bursă, acesta este să-ți faci un cont demo mai întâi, să testezi funcționalitatea platformei, să înțelegi exact cum funcționează și în ce urmează să bagi bani. Ia-ți timp pentru toate aceste lucruri, citește, testează, documentează-te. Bursa nu pleacă nicăieri, tot acolo o să fie și peste 6 luni și peste 1 an.

Dacă ai întrebări cu privire la investițiile la bursa din România, lasă-mi un comentariu mai jos și îți răspund cu drag.

Răzvan.

4 Thoughts on “Cum am investit la bursă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.