În timp ce făceam rezumatul anului trecut și implicit profitabilitatea investițiilor în criptomonede, nu puteam să nu îmi amintesc și de pierderile suferite atunci când am făcut trading. Am să vă povestesc experiențele prin care am trecut și ce am învățat din ele, pentru că eu le consider lecții valoroase fără de care nu aș fi putut avea mai apoi rezultate pozitive sau poate că la un momentdat tot aș fi ajuns aici dar poate cu o sumă mult mai mare iar pierderea suferită ar fi fost resimțită mai intens.

E ușor să ne lăsăm păcăliți de profiturile uriașe care se pot face, dar la pachet cu acele profituri vin și niste riscuri pe care trebuie să ni le asumăm, iar atunci când suferim pierderi e bine să le analizăm și sa vedem ce anume putem învăța din ele.

Așa cum spuneam în articolul cu rezumatul anului 2017, am început timid în februarie să fac prima investiție în Bitcoin. Documentându-mă zilnic despre piață și oportunități, am mai făcut o investiție în martie, ceva mai mare. La momentul respectiv îmi spuneam că dacă reușesc să îmi dublez suma până la finalul anului, e un rezultat extraordinar! Având în vedere că randamentele medii pe bursa de valori se învârt undeva la 10%.

Prin apriliie – mai prețul a luat-o la goană, iar eu văzându-mă cu banii dublați, mi-am scos investiția inițială, rămânând în piață doar cu profitul, care a continuat să crească.

Evident că odată cu Bitcoin-ul au început să crească și alte monede cu un procent mult mai mare, iar pe foaie oportunitățile de câștig din trading erau mai mari decât pur și simplu să aștept să crească Bitcoinul. La momentul respecitv, am cumpărat niște ETH care în paritate cu BTC-ul erau 0.11 și i-am lăsat acolo, în speranța că la un momentdat o să ajungă la 0.2 și iaca așa aproape că o să-mi dublez investiția înțială de BTC. Nu s-a mai întâmplat, pentru că deși ambele monede au crescut, Bitcoinul a crescut mai puternic, iar paritatea dintre ele a scăzut, ajungând la 0.045, moment în care am trecut la next level…

Asta se întâmpla câteva luni mai târziu, pe la sfârșitul lui noiembrie mai exact. Văzând că paritatea se învârte în jurul 0.04 – 0.05 am decis că ar fi interesant să fac margin trading pe crypto. Poloniex oferă această posibilitate cu un leverage de 2.5x.

Ce înseamnă asta mai exact?
Dacă ai 1 BTC, Poloniex îți da voie să împrumuți 2,5 BTC și să-i tranzactionezi, practic poți să tranzactionezi de două ori și jumătate suma de care dispui la momentul respectiv. Problema e că fiecare fluctuație e resimțită mult mai puternic.

Făcând margin trading, nu doar că poți să cumperi de o valoare mai mare decât disponibilul contului, dar și poți să faci short trading. Asta înseamnă că dacă o criptomonedă crește foarte mult într-o perioadă scurtă, de câteva minute/ore și te aștepți să scadă, o poți vinde, chiar dacă nu deții acea monedă, dar ca să poți închide poziția respectivă va trebui să o cumperi înapoi. Dacă o cumperi la un preț mai mic decât ai vandut-o, diferența e în buzunarul tău (ca și sloganul celor de la Auchan), dacă în schimb ea continuă să crească, ca să poți închide poziția, v-a trebui să cumperi moneda respectivă înapoi la un preț mai mare decât ai vandut-o inițial, rezultând o pierdere.

De exemplu: perechea BTC/ETH crește întro oră de la 0.045 la 0.055, dacă o vinzi la 0.055 cu intenția de a o cumpăra înapoi la 0.05, profitul îți rămâne ție.

Poți să urmărești graficele și când vezi câte o monedă care crește cu 20-30% într-o singură oră, e clar că va avea o corecție în următoarea oră, asfel ai șanse să marchezi un profit consistent. Pe foaie totul e nemaipomenit!

Urmând această metodă, am făcut câteva tranzacții care mi-au adus un profit frumușel, dar….

Să revenim totuși cu picioarele pe pământ, la titlul articolului: cum am pierdut 80% din portofoliu și ce am învățat de acolo.

Prima greșeală: Nu am avut răbdare și nervi suficient de tari.

Fusese o zi în care ETH se apreciase față de BTC de la 0.042 la 0.05, mă așteptam să revină înapoi, prin urmare am vândut, așteptând să scadă că să cumpăr înapoi. A continuat să crească. La 0.052 am cumpărat, rezultând prima pierdere… pe considerentul că o pierdere mică e mai ușor de recuperat decât una mare. S-a mai plimbat un pic în sus și în jos, iar la 0.53 am vândut din nou. În timpul nopții ajungând la un maxim de 0.059, dimineață văzând că e un trend crescător am cumpărat din nou la 0.057, marcând o nouă pierdere. Au mai fost câteva tranzacții în același weekend, iar rezultatul final a fost de -35% din valoarea contului.

A urmat o săptămână în care nu am mai făcut tranzacții și încercam să înțeleg ce s-a întâmplat, urmărind graficele vedeam cum paritatea își revine la valorile inițiale, așa cum anticipasem de la bun început, însă din păcate răul fusese făcut, eu cumpărasem la un preț mai mare, astfel încât eram deja pe pierdere.
De ce nu am așteptat? Din cauza leverage-ului, dacă poziția intră destul de mult în pierdere se închide automat, lichidand contul, astfel încât să nu între întregul cont pe minus, trebuind să aducem bani de acasă în cazul unei pierderi majore. Partea bună e că nu poți pierde mai mult decât există în contul respectiv.

Ce s-a întâmplat în acel weekend a fost că atât bitcoin cât și ethereum crescuseră considerabil, însă ethereum a crescut mai tare, făcând ca paritatea dintre ele să crească.

A două greșeală: Am intrat cu toată suma pe o singură monedă

După o săptămână de pauză și analiză, am hotărât să fac din nou câteva tranzacții, asfel încât să-mi recuperez pierderea suferită. Învățând din greșelile anterioare, am tranzacționat pe mai multe monede cu sume mai mici, rezultând astfel profituri mici dar care se adunau și împreună îmi recuperau din investiția inițială.

A urmat al 2-lea weekend negru. Ripple scăzuse destul de mult și mă așteptăm să crească, moment în care am cumpărat. S-a dus și mai în jos, cam la jumatate din prețul la care eu cumpărasem, dar nu mai închisesem poziția. Alături de el, a scăzut și ETH de la 0.45 la 0.25, iar cum tot contul meu era bazat pe ETH (vă mai amintiți când am spus pe la începutul articolului că revin la ei) asta însemnase că dintro dată fondurile de tranzacționare erau la jumate, dar cumpărasem deja Ripple și el continua să scadă. Moment în care am fost nevoit să vând Ripple, la un preț mai mic decât cel de achiziție rezultând o nouă pierdere.

Pe lângă asta mai aveam niște poziții deschise, care erau tot în pierdere… Le-am închis pe toate marcând o pierdere considerabilă de -80% din întregul cont cu care tranzactionasem la momentul respectiv.

A treia greșeală: Nu fă short pe crypto!

Short selling e folosit de multe ori pe forex, însă piața de criptomonede e total atipică. Chiar dacă citești graficele și anticipezi că la un momentdat o să urmeze o scădere, nu ai de unde să știi când e momentul respectiv și cât v-a mai crește până să urmeze scăderea. Ar putea urma foarte bine peste o oră, dar în acel timp să-și dubleze valoarea, rezultând lichidarea contului tău, dacă nu ai suficienți de mulți bani disponibili.

A patra greșeală: Nu fă day trading pe crypto pe monede bazate pe alte monede

Există mai multe feluri de a face trading:

 • pe termen lung (tranzacții puține, profit mare) atunci când cumperi la un preț și aștepți să vinzi la un alt preț mai mare, dar ești dispus să aștepți săptămâni sau luni până se ajunge la prețul dorit
 • pe termen scurt (tranzacții multe, profit mic) când țintești profituri mici de 10%-20% și vrei să vinzi în aceeași zi sau poate peste câteva minute sau ore de la cumpărare.

Atunci când faci trading pe monede bazate pe alte monede, e posibil că ambele să meargă în aceeași direcție, însă una să crească mai tare că cealaltă. Dar mai există posibilitatea că una să crească puternic iar cealaltă să scadă puternic, moment în care paritatea dintre ele se modifică și mai rapid, dacă bitcoin crește cu 10% și eth scade cu 10% paritatea dintre ele se v-a modifica cu 20%, iar asta se poate întâmpla în decursul a câtorva minute.

Ține minte că ambele monede sunt la rândul lor cotate față de dolar, asfel încât volatilitatea e și mai mare.

Dacă vrei să faci day trading atunci, asigură-te că ai parte de o volatilitate mai mică, în acest caz tranzacționează doar acele monede pe care le poți tranzacționa direct făță de dolar fără să te expui la o volatilitate crescută pe care care o adaugă bitcoinul.

După aceste două weekenduri nu m-am oprit din tranzacționare, doar că acum am câteva principii pe care le rezum mai jos:

 • day trading fac doar făță de dolar și nu mai vând în pierdere (pe termen lung criptomonedele sunt pe un trend crescător, chiar dacă există fluctuații de preț)
 • aștept să cumpăr ieftin și să vând mai scump, atunci când ating un profit de 10-20% din respectiva poziție
 • NU mai fac short trading. Am testat, am văzut că nu e de mine, poate altora le iasă, eu mă feresc de asta.
 • NU mai fac margin trading. Nu tranzactionez mai mult decât am disponibil în contul de tranzacționare.

Asumarea unui risc calculat e mai importantă decât câștigul potențial.
Warren Buffet are 2 reguli în investiții:

 1. Nu pierde bani!
 2. Nu uita niciodată regula numărul 1.

Pentru o pierdere de 50% e nevoie de un profit de 100% doar pentru a ajunge înapoi la valoarea înțială.
Dacă ai 1000 de dolari investiți din care pierzi jumătate, rămâi cu 500$, dar de aici, v-a trebui să dublezi această suma doar ca să ajungi înapoi la momentul inițial, de aceea riscul trebuie sa fie bine calulat.

Sunt curios dacă ai avut experiențe legate de tradingul pe criptomonede și ce ai învățat din ele, fie că au fost pe profit sau pe pierdere.

37 Thoughts on “Cum am pierdut 80% din contul de tranzactionare pe criptomonede în 2 weekenduri”

 • Eu cu doua saptamani in urma , in Cryptonator ,unde mi am transferat (din blockchain) aprox .3000 dolari , am vandut si cumparat ripple,si alte monede de mai multe ori , iar in final nu stiu cum am ramas aproximativ cu aceeasi suma. :)) Acum m -am linistit i-am lasat in ripple si astept doar sa mai creasca ca sa- i scot . Limbajul de specialitate ,este ca si chineza pt mine…scz… acum urmaresc doar graficele …atata stiu. 🙂

  • In tradingul pe crypto cu cat faci mai multe tranzactii intro perioada mai mica de timp cu atat cresc sansele sa ajungi pe minus sau sa ramai aproximativ cu aceeasi suma, cum spuneai si tu.

   Urmarirea stirilor si a graficelor ajuta. Take profit e deasemenea foarte util. Stabileste-ti de la bun inceput care e targetul pentru acea tranzactie si cand se atinge opreste pozitia respectiva.

 • Fara prea multa experienta de trading am intrat pe binance cu 0.48BTC luat la €17K cu gandul sa-mi recuperez investitia. Dupa 3 saptamani l-am facut echivalent BTC 0,69 si apoi a venit marea recesiune din Ianuarie cand intr-o zi s-a facut 0,36.
  Am mai pompat 2ETH si l-am adus intr-o saptamana la 0,75. Acum am mai pompat 3ETH in binance si ma astept sa fac cu un mix de day trading si mid-term un 1,5ETH in 2 luni.
  Am avut putintel noroc, dar am stat in fata calculatorului chiar si 14-16h/zi.
  Ah si era sa uit… analizele de chart au aplicabilitate undeva la 20% maxim in crypto.
  My 50 cent(s) 🙂

  • Piata de crypto total atipica fata de actiuni sau forex. Aici e emotie in proportie de 80% iar restul manipulare. Foarte putini indicatori se pot aplica pe grafice pentru a face o analiza tehnica cat mai precisa.

   Mult succes sa ai!

 • Eu am facut ceea ce spui tu, am investit putin , 0.11 BTC, tocmai pt ca nu stiu exact cu ce se mananca,adica in momentul acesta mi ar trb sa inteleg grafic de pe Binance, am inteles despre candles, dar linile cele 3 de pe Binance nu stiu ce sunt sau mai bibe zis ce imi pot spune ele, si da de cate ori am facut cumpara vinde repede am pierdut, cand am mers la risc , de ez,astept sa castig 10 20 % peste, le am lasat acolo peste noapte si a 2 a zis si am castigat , acum m am oprit umpic la TRX si Stellar, si as vrea sa mai bag bani, dar pana nu inteleg in totalitate chart ul nu cred 🙂 idee este ca de la 0.011 la 0.013 in doar 1 sapt fara sa stiu nmk ma bucura, cat de cat nu sunt chiar asa prostut :)) mult succes

 • Si eu am avut un drum tumultos, din fericire am dublat banii, dar strategia mea era să hodl cand de fapt trebuia să o iau mai ușor și să mai scot ceva profituri… maxim am avut de 4 ori suma investită dar dacă calculez greșelile aș fi avut de 10 ori…

  Cateva exemple: cumpărat dentalcoin de $400 și ajuns la $16000, abia după ce a început să scadă am vândut de 7000 si păstrat 25% din coins… acum are cam 1-2000 valoare.

  Am luat APPC de $1800 si a ajuns la 26000, am scos doar 20% pentru 2700$ restul are valoare de 10000 aproximativ…
  Astept sa crească la loc…

  Trading pe termen scurt sau lung am făcut, aici practic am tot pierdut, cel mai bun exemplu este cand vezi ca o moneda crește și te bagi si cumperi ca apoi să îți dai seama peste câteva minute că ai cumpărat la peak și începe să scadă drastic, esti blocat sau vinzi la pierdere apoi…
  Verge – investit $3000, ajunns la $46000 si vândut în final pe la vreo 23000…
  Tron nu am vândut la 35 cenți ci pe la 20 cenți, încasat vreo 20000…
  Ripple – vândut la timp pentru 2-2.5$ se putea si mai bine, fericit că am scăpat cu bine.

  Light coin am cumpărat vreo 70 bucăți cand era vreo 60$ dar nu am tinut si de fapt am vândut cu prima ocazie pe la 58$… câteva luni mai târziu a ajuns aproape de 400…

  Pump and dump – am scos din buzunar vreo 3000$ crezând că sunt oameni serioși – nu vă încredeti in aceste grupuri – in schimb am schimbat tactica in loc să cumpăr înainte de pump, doar vand dublu dacă am deja aceea monedă…

  Ce este de facut, pentru începători: cel mai ușor: cumpărați btc/eth atunci când scade mult si vindeți imediat cum crește… În 8 luni au fost cam 6 scăderi drastice.

  Succes la toată lumea pasionată de crypto!

 • 2 ani mai tarziu scriu si eu, am trecut prin 2017 un an plin cu ICO-uri in care am facut si am pierdut o gramada, am ramas cu 1000$ pe care acum am inceput sa ii inmultesc cu ajutorul analizei tehnice, pot sa zic ca „altcoin season” a inceput oficial, am parte de castiguri de 20-40% dupa ce am invatat regulile de baza, linii de suport si rezistenta, tot timpul intru pe piata cand e trendul in urcare. Pot sa zic ca e fantastic, as vrea cumva sa impart ce stiu dar nu am timp de un canal youtube, oricum in Romania e putina lume care a auzit de criptomonede, avand in vedere ca bitcoin romania are 100000 de clienti. Eu zic ca 18 luni de acum inainte cine e pe trading va face sume mari de bani. Va doresc succes

  • ai reusit sa-i trimiti in poloniex? Daca da, ii poti schimba in btc sau eth iar mai departe sa cumperi ce alte monede doresti.

 • Buna! Sunt novice în investiții în criptomonede și am 2 întrebari dacă nu deranjez: daca in trend ascendent vând doar profitul actionez bine? Și daca da, la ce ar trebui sa fiu atent în aceasta situație? Mulțumesc anticipat pentru răspuns și sfaturi!

 • Buna. sunt de 2 ani pe piata crypto si as vrea sa dau ceva sfaturi.
  1. este o piata foarte riscanta si plina de manipulare
  2. nu investiti mai mult decat sunteti gata sa pierdeti
  3. nimeni nu cunoaste daca si cand va scade o moneda sau alta. pe youtube in fiecare zi poi vedea „stiri” crypto ca va creste sau va scadea doar pentru ca sa faca bani din vizualizari. unicul youtuber care sfatui sa-l urmariti legat de crypto este DataDash.
  4. investiti pe termen lung cu un plan prestabilit de intrare si iesire din traiding, daytraiding e ca la loto
  5. cele mai sigure monede sunt cele mai mari. de dorit sa investiti doar in top 10 cele mai mari crytomonede
  6. cred ca 90% din crypto vor esua pe termen lung
  7. nu folositi shorting si leverage.
  8. cel mai bine sa cumparati crypto cand sunt „la reducere”, dupa o scadere de 30-40%.

  Sper sa va fie de folos!

  • Salut! Vreau sa cumpar cateva monede, ce platforma recomanzi? ma gandeam sa le iau de pe revolut. vreau doar sa le pastrez in caz ca una dintre ele o sa creasca foarte mult.

   • @valentin, mare atentie, pe revolut cumperi CFD-uri care sunt corelate cu valoarea criptomonedei, nu cumperi cripto efectiv. Deci nu le poti muta in wallet-ul personal sau intr-un alt exchanger. Eu nu recomand, mai ales daca vrei sa le ai pe termen lung.

    Poti sa cumperi bitcoin sau ethereum de pe Bitcoinromania, LDVBank, cripto.com sau oricare alt exchanger care iti ofera posibilitatea de a face transfer, iar pe urma sa muti BTC-ul intr-un exchanger (poloniex, binance etc) si de acolo sa-ti cumperi moneda pe care o doresti.

 • Daca iti citeam articolul acum 2 saptamani probabil aveam 32eth in plus acum in portofel, i am pierdut intr o zi, in duminica cu pump ul de la 773 pina la 1168. Da, acum am invatat o lectie dureroasa, trebuie sa ai rabdare si vei salva pierderea. Eu am reintrat iarasi in joc la 1070$ cand de fapt a cazut de 3 ori pe la 900( chiar si astazi a facut 986) si puteam sa minimalizez mult pierderea. Acum intebarea mea era pentru day trading , ai vreun tip, cand sa prinzi momentul sa spunem zilnic constant o diferenta de 10$ intre vanzare si cumparare, cum sa nu iti pierzi cumpatul daca tot creste etc 🙂 Multumesc pt articol inca o data!

 • Salut . Sunt incepator in investiții în criptomonede va rog un sfat ,care e ceea mai buna platforma de tranzactionat .Multumesc

 • Nu știu cum să procedeze, aș vrea să tranzactionez pe poloniex cu m să procedez, as vrea niște sfaturi, vă mulțumesc.

 • Hei, salut Răzvan, ce părere ai despre tranzacționarea criptomonedelor din contul de Revolut? Mulțumesc, Seara faina!

 • FOMO te omoara, eu am patit la primul mare boom, in 2016, daca te plictisesti si iti plac jocurile de noroc, apuca-te de trading, pentru ca fix asta inseamna crypto.
  Povestea pe scurt este ca am achzitionat 1100 LTC in jurul pretului de 16$ si in loc sa fac ceea ce gandisem initial, sa ii las acolo pana cand mi se parea ca am un profit indeajuns de mare, m-am apucat de trading comvins fiind de un prieten ft bun.
  Nu am pierdut bani, au fost zile in care faceam 2-3k pe zi, vreo luna, dupa niste investitii proaste am ramas cu 1000$, ratand sa incasez cand LTC a ajuns la 330$. Faceti un calcul 1100×250 macar, nu zic maxim 🙂

  Asa ca lasati tradingul, nu investiti cand preturile sunt sus, btc o sa ajunga iar sub 10000$ in maxim un an, dupa care probabil va urca la 100-150k. E doar o parere personala analizand ciclurile trecute si totul e doar un ciclu.

 • Salut! Ce card bancar iti trebuie ca sa faci tranzactii cu altcoins, celelalte tipuri de criptomonede? Si in ce valuta trebuie sa fie si cum se facea paritatea, daca se face>

 • caut de ceva timp pe net cateva explicatii de baza legate de modul concret al functionarii criptomonedelor si nu gasesc decat explicatii savante si nu m-am lamurit absolut deloc. Eu sunt neofit,nu am mai avut de a face pana acum deloc cu acest domeniu si caut sa gasesc aceste explicatii simple ale functionarii sistemului. cu cine pot vorbi va rog?

  • Transforma in litecoin (ca sa ai cost de transfer mai mic) si tranfera-i in BitcoinRomania iar de acolo ii transformi in euro si ii transferi pe cont de euro.
   Sau o alta varianta, trasforma in eth si trimite-i in LDVBank iar de acolo poti sa-i trasformi in lei / euro si ii transferi pe contul bancar.

    • Buna Razvan si eu am investit in criptomonede si mi am marit suma investita.Acum vreau sa i retrag si intampin tot felul de probleme.imi poti scrie in privat?multumesc

 • Ce previziuni realistice vezi pt ripple pe termen lung 2025? multumesc, daca poti sa imi raspunzi in privat, as dori sa iau legatura cu tine pentru cateva intrebari.

 • Salut, Eu cred ca sunt cel mai dobitoc de aici… Am intrat acum 4 luni în lumea crypto cu 10000 €
  Atunci bitcoinul era 50000$
  Inițial am investit în primele 5 , dar piața a început să se scufunde și de aici a început pierderile… Lipsa de experiență etc… Sincer dacă ar fi să dau timpul înapoi nu m-aș mai aventura… Acum am rămas doar cu 1100 € din suma inițială…. Am renunțat la ideea că imi voi putea recupera bani…
  Ori ce sfat e bine venit! Sănătate

  • Salut, daca nu ai facut trading si ai acelasi numar de monezi ca atunci cand ai intrat, trebuie doar sa ai rabdare pana la primul pump. Daca ai facut tranzacții si ai ajuns pe minus învestește suma ramasa intr-o moneda cotată bine, din primele 10 as zice si așteaptă să crească…1 luna, un an 2 ani….

  • Nu ai ramas cu 1100 euro, ai ramas cu acelasi numar de monede. Nu mai gandi in bani, gandeste in monede.
   Nu vinde in pierdere, doar asteapta. Rabdare, rabdare, rabdare. Daca nu ai nevoie urgenta de bani sa platesti chiria, lasa monedele acolo. Ceea ce ai facut iti va aduce in timp beneficii mai mari decat bursa sau banca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.