Cum arată harta ta?

Pentru a ajunge la bunăstare și abundență e nevoie de angajament, autodisciplină și un plan concret. Acel plan este harta către destinația ta, fie că implică scopuri pe termen lung, cum ar fi cumpărarea unei case, finanțarea educației sau pensionarea. 

Nu poți cumpăra o casă fără un plan, deși majoritatea oamenilor nu au o hartă pentru planul lor financiar.

Fără un plan, e mult mai greu, pentru că apar probleme: de exemplu ai mai multe priorități ce concurează pe același sumă de bani, iar cultura bazată pe credite promovează mentalitatea recompensei imediate, care este opusul satisfacției pe termen lung. Vezi aici de ce nu sunt bune creditele cu dobandândă zero.

De câte ori ai optat pentru ultimele noutăți în materie de tehnologie, haine, “diverse jucării” în loc de a economisi sau a investi?

SETAREA OBIECTIVELOR

O parte din planul tău este să îți setezi obiective, un lucru foarte personal pentru fiecare din noi.

Fiecare are propria definiție pentru succesul financiar. Pentru o persoană poate însemna o casă fără credite, pentru altcineva poate fi ultima plată pentru facultatea copiilor sau a deține o 10 apartamente. Depinde de nevoile și dorințele fiecăruia. 

Unul din scopul comun al tuturor este pensionarea. Undeva, cândva, mașina de făcut bani se va pensiona, voluntar sau nu. Va veni acea vreme când nu vei mai putea lucra și produce un venit.

Dacă scopul tău este să te pensionezi la 45, 55 sau 65 de ani, vei avea încă mulți ani de trăit în care vei avea de plătit facturi. De unde vor veni banii? din pensie? Vor fi suficienți sau va fi un deficit acolo?

Fiecare din noi va trebui să răspundă la aceste întrebări mai devreme sau mai târziu. Dacă răspunsul tău este: “nici o problemă, statul va avea grijă de mine”, atunci chiar te așteaptă o mare problemă. Acel sistem de pensii, nu este un program finanțat, ci este format din oameni care plătesc taxe. Vedem și știm cu toții că lucrurile se schimbă, vârsta de pensionare crește iar șistemul așa cum îl știm acum, e falimentar.

Trebuie să-ți creezi propriul sistem de siguranță financiară fără să rămâi la mila statului sau a copiilor. Asta înseamnă să investești în active financiare care îți vor aduce venit pasiv și vor contribui la bunăstarea ta atunci când vei fi la pensie.

Cât trebuie să investești pentru a te pensiona confortabil? Eu nu știu exact și cred că nimeni nu știe. Multe din acele formule cu proiecții pe termen lung, care spun să iei o sumă de bani pentru a economisi în nu știu câți ani, de obicei sunt destul de departe de realitate. Pentru că viața e dinamică, nu se rezumă doar la calcule matematice și proiecții în excell. Nu putem prezice viitorul cu certitudine, iar realitatea economică se schimbă. Dar pot să-ți spun că suma pe care trebuie să o investești nu este uriașă, dacă ai timpul de partea ta, dacă ai disciplina pentru a economisi și dacă ai ales tipul corect de investiții. Împortant este să faci primul pas. Să începi. Ajustezi pe parcurs.

Lucrează inteligent, nu doar din greu!

O barcă ce merge pe un curs greșit, nu va ajunge niciodată la destinație, indiferent de cât de tare vâslește echipajul.

Părinții și bunicii mei au crezut mereu că gradul de succes al unui om este dat de cât de greu și de mult muncește. Însă eu am învățat că e în funcție de cât de inteligent muncește.

Asta nu înseamnă că nu trebuie să lucrezi multe ore sau să nu fii dedicat planului tău. Doar că timpul înseamnă bani iar banii reprezintă succesul, prin urmare cheltuie banii și timpul cu grijă și rămâi focusat pe obiectivele tale. Orice pas irosit în direcția greșită, necesită un pas suplimentar pentru a te pune înapoi pe cale. Din acest motiv căpitanul unui vas petrece cel mai mult timp pe podul navei.

O singură zi are aceleași 24 de ore pentru toată lumea. Folosește-ți timpul pentru a crește productivitatea. Încă odată, este despre a prelua controlul asupra vieții tale. Nu-ți pierde timpul prin spam-uri sau răspunzând la telefon pentru fiecare apel, notificare sau mesaj. Începe să filtrezi tot ce vine spre tine.

Scrie-ți obiectivele.

Așterne-ți obiectivele în scris. Dacă un obiectiv merită îndeplinit, atunci merită să îl pui pe foaie. Fii specific, altfel te poți abate de la scopul principal. Sub fiecare obiectiv scrie ce este necesar pentru atingerea obiectivului.

Lângă obiectiv scrie o dată pentru îndeplinirea lui. Iar acesta este planul tău de atac!

Poți oricând adăuga sau schimba acești pași atunci când este necesar sau când se schimbă circumstanțele. Cum ar fi: fluctuația economiei sau cheltuielile tale.

“Pentru a ajunge în vârful unui munte sunt mai multe căi, doar peisajul este mereu același.” -proverb chinez

Cum arată harta ta? 

PS: dacă simți că mereu intervine câte ceva care îți dă planul peste cap, și nu poți să te ții de ceea ce ți-ai propus, programul de 60 de zile, Relația cu banii este un bun început pentru a descoperi și corecta acele lucruri care te sabotează.

Răzvan.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *