Cum îți afectează emoțiile puternice rezultatele în tranzacționare

Când am început să fac trading atât pe forex cât și criptomonede, am avut parte de pierderi și am ratat profituri considerabile datorită faptului că ori am acționat prea repede, ori inadecvat, ori n-am mai acționat deloc. Emoțiile puternice mi-au afectat rezultatele.

Ca să depășesc această problemă am depus un efort suplimentar pentru a înțelege mai bine indicatorii financiari și analiza tehnică. Dar asta nu părea să dea prea multe rezultate, nu atâta timp cât focusul meu era ațintit asupra mișcării prețului. Trăiam și muream cu fiecare pips în parte, fiecare zecimală îmi aducea fie speranță și bucurie, fie deznădejde și depresie. Disconfortul psihic era la el acasă.

Atunci când tranzacția intra pe profit, oricât de mic, mintea mă presa să ies afară din tranzacție acum!
– Ce puțin ai un profit!
– Sub nici o formă, această tranzacție nu trebuie să se transforme întro pierdere – îmi spunea mintea precum un profesor bătrân și plin de înțelepciune.

Mă luptam cu mine însumi pentru a rămâne încă puțin în tranzacție, însă mintea devenea de-a dreptul insistentă spunându-mi “Ieși afară, ACUM!”.

Și ieșeam.
Mă simțeam eliberat.
Pwheew!
S-a încheiat.
Am făcut un mic profit.
Toată tensiunea a dispărut, disconfortul psihic era uitat.

Apoi câteva minute mai târziu vedeam cum piața decolează precum un avion supersonic, exact în direcția pe care o anticipasem.

Răul era făcut.

Eram un simplu spectator în tribună, în loc să fiu parte din spectacol.

Am fost privat de un profit considerabil pentru că am fost deturnat mental și emoțional.

A câtă oară mi se întâmplă exact la fel !?

Și mi-am promis că am să schimb asta, dar niciodată nu reușeam să urmez planul.

Frica sau o altă emoție puternică prelua controlul asupra mea de fiecare dată. Mă întrebam mereu dacă se poate și altfel?

Desigur că se putea.

Primul pas a fost să învăț cum să fac față și să depășesc comportamentul ambivalent atunci când eram întro tranzacție, căpătând o claritate asupra experiențelor și intelegandul-le la un nivel mult mai profund decât le știam până atunci.

Mecanismele de apărare bazate pe frică și anxietate sunt o provocare semnificativă pentru mulți traderi și investitori. Chiar printre acei traderi care spun că nu se luptă prea mult cu teama și anxietatea atunci când tranzacționează, cu toții sunt interesați să dezvolte o încredere de sine mai puternică și să reducă temerile asociate de tranzacționare.

Într-un top al emoțiilor trăite pe parcursul tranzacționării, realizat de revista Stocks Futures and Options Magazine, frica a fost pe primul loc la o diferență considerabilă, urmată de lăcomie și speranță.

Tim Burquin a intervievat peste 200 de traderi de succes, sumarizând care sunt acele obiceiuri comune pe care le urmăresc pentru a avea succes în tranzacții. O concluzie suprinzătoare a fost că a fi inconfortabil cu propriile emoții e ok. Traderii care avea o experiență de peste 20 de ani, spuneau că niciodată nu a au fost pe deplin confortabili atunci când tranzactionau. Ei încă aveau dubii, erau îngrijorați, încă experimentau anxietate și frică. Resimțeau stresul, dar au descoperit că puteau lua decizii bune și profitabile chiar și atunci când se simțeau inconfortabil.

Cu toate că acești traderi au învățat să se simtă “confortabili cu disconfortul lor”, cu toții au experimentat mai întâi o stare de nesiguranță sub formă de îngrijorare, îndoială și uneori de frică.

Obiceiul creat a fost nu de a scăpa de teamă și disconfort ci de a le ține la distanță de analiza asupra pieței și deciziile de tranzacționare.

Ce am învățat din interviurile lui Burquin a fost că traderii de succes acceptă faptul că tranzacțiile lor nu vor fi niciodată o călătorie confortabilă. Pentru că tradingul implică să iei decizii bazate pe informații incomplete, situațiile sunt unice și tot timpul există un nivel de incertitudine, prin urmare va fi mereu un disconfort psihic în a gestiona o tranzacție.

Partea bună e că o dată cu timpul și experiența, disconfortul se diminuează.

Dacă ai experimentat frică, stres și anxietate când ai investit sau ai tranzacționat, înțelege că nu ești singurul. Practic fiecare din noi experimentăm aceste emoții puternice. Atunci când un trader caută ajutor în dezvoltarea abilităților mentale, aproape întotdeauna implică tratarea fricii și anxietății. Frica este cea mai frecventă nemulțumire și una din cele mai comune probleme care împiedică traderii să aibe succes atunci când tranzacționează.

Despre frică am vorbit mai pe larg aici.

PS: Dacă te gândești cum să investești la bursă dar nu știi de unde să începi, am pregătit un curs de 10 emailuri prin care să înțelegi cum se fac investițiile la bursă. Detalii aici.

Te invit să împărtășești într-un comentariu, dacă te-ai confruntat cu frica atunci când ai tranzacționat și cum a fost pentru tine?

Cu drag,
Răzvan.  

Similar Posts

2 Comments

  1. Salutare!!!
    Foarte interesant articolul scris de tine…. deocamdată tranzacționez pe piața financiară doar de pe un cont Demo… si am experimentat senzația de frică aproape de fiecare dată când am deschis o poziție…dar am învățat ceva…cu cat esti mai stabil pe tehnica care o folosești și știi foarte bine ce faci această senzație se diminuează…. incerc să mai controlez această emoție și cu ajutorul Stop loss-ului , adică imi asum de la început posibila pierdere!!! Sunt sigur că pe contul Real atât frica dar si celelalte emoții vor fi x50 ! Organizare, disciplină, răbdare și apă rece lângă tine dacă ne încălzești prea tare!! Țin să precizez ca sunt începător încă…

  2. Salut. Eu am urmat un curs de tranzactionare de 10 zile, dar din pacate nu m-a ajutat foarte mult. Am un cont demo unde ma ”joc”, dar nu pot spune ca traiesc la nivel intens tranzactiile, deoarece nu stiu bine ce fac acolo. Mersi de articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *