Cum păstrăm criptomonedele în siguranță, departe de ochii hackerilor?
Atunci când sunt întrebat care e cea mai bună monedă și în ce să investească, le spun oamenilor că aceste criptomonede sunt o investiție riscantă și pentru început le recomand să investească doar acei bani pe care își permit să îi piardă sau să-i țină blocați o perioadă mai lungă de timp în cazul în care piața o ia la goană într-o direcție nefavorabilă.
În 2018, mi-au fost furati 8 EHT din 2 walleturi blockhain.com. Fără nici o notificare pe mail, am descoperit întâmplător că cele 2 wallet-uri erau goale. Ca să mă loghez, primeam de fiecare dată un link pe mail, ca să mut criptomonedele, aveam mai mulți pași de securitate. Dar aparent ele au fost transferate catre un alt wallet, fără nici o urmă. Le-am scris la suport, mi-au spus că eu am transferat și nu mă pot ajuta cu nimic. Shit happens.
Spuneam că aceste criptomonede sunt o investiție riscantă atât datorită fluctuaților mari de preț cât și datorită atacurilor asupra portofelelor electronice de către hackeri. Am citit în articole și pe twitter sute de cazuri în care portofelele electronice au fost compromise iar banii au dispărut pentru totdeauna.
Desigur putem minimiza aceste riscuri la fel cum putem minimiza riscul de a ne fi furat portofelul pe stradă. Nu există o garanție 100%, dar riscul e mai mic. La fel cum există un risc mai mic dacă ții portofelul în geacă pe interior decât dacă l-ai ține în buzunarul de la spate sau în poșeta deschisă, în cazul doamnelor.
Cu cât crește suma investită cu atât crește și responsabilitatea noastră de a păstra în siguranță aceste monede.
Cum ne putem proteja criptomonedele?
Sunt câteva metode de bun simț iar altele un pic mai complicate dar care adaugă o protecție mai mare:
- Cel mai important lucru e să nu ții toate monedele în același portofel electronic. La fel cum nu ții nici toată averea ta într-un singur plic și mergi de fiecare dată cu el la piață. Pe același considerent, nu ține toate monedele într-un singur exchanger.
- Folosește parole puternice, compuse din litere mici, mari, cifre și caractere speciale.
- Folosește parole diferite la fiecare email, wallet și exchanger în parte.
- Folosește o singură adresă de email pentru fiecare exchanger. Cu adresa respectivă de email nu te abona la alte servicii de newsletter și nu îți fă conturi pe rețele sociale.
- Nu păstra adresele wallet-urilor și parolele lor în același loc.
- Păstrează backup-uri și cuvintele de siguranță ale wallet-urilor în locuri sigure.
- Activează google authenticator pentru exchange-urile care îți permit acest lucru.
- Folosește acele exchanger-uri care au o reputație bună și care nu au avut probleme în trecut.
- Activează funcția de confirmare prin email a tuturor retragerilor care se efectuează pe acel cont. Atunci când vrei să faci o extragere din contul respectiv, v-a trebui mai întâi să confirmi linkul primit pe email.
- Adaugă walletul la whitelist în exchanger și nu permite retragerea monedelor în alt wallet decât cel ales de tine.
- Asigură-te că ai grijă de contul de email asociat exchanger-ului pentru că dacă acesta e compromis, se trece ușor peste cele 2 măsuri de siguranță de mai sus.
- Nu ține în exchanger decât acei bani cu care vrei să faci trading. Dacă ți-ai propus să nu te atingi de monede o perioadă mai îndelungată, atunci scoate-le într-un wallet personal. Exchanger-urile pot fi compromise mult mai ușor decât portofelele electronice.
- Nu ține prea mulți bani în walletul de pe mobil. Mycelium, Jaxx, sunt aplicații foarte mișto pentru a ține criptomonedele în ele, însă e de bun simt să nu ținem o sumă prea mare în ele, la fel cum nu ținem mii de euro în portofel și umblăm cu el pe stradă.
- Asigură-te că ai parolă la telefon și la laptop. În caz că ți se fură telefonul, ce se întâmplă cu walletul de pe el? Pot fi accesați banii respectivi? Pot fi transferați?
- Backup regulat atât la telefon cât și la laptop pe un hard extern care nu e conectat la internet.
- Poate una din cele mai importante reguli: nu te conecta la walleturi și platformele de tranzacționare de pe internetul public. Mai exact, nu te duci la cafenea cu prietenii, vorbiți toată seara despre bitcoin și pe urmă intri să vezi cât au mai crescut, ba chiar să faci și o tranzacție dacă tot ești acolo, de pe wifi-ul cafenelei care e oricum fără parolă. Nu, nu faci asta. Dacă vrei totuși să intri, dintr-un anumit motiv, atunci îți activezi hotspot-ul de pe telefonul mobil și intri așa. Aceeași regulă și la hotel / conferințe și orice spații publice.
- Dacă ai o sumă mai mare de bani folosește Ledger Nano S sau un alt device asemănător.
Ce e Ledger Nano S?
E un portofel hardware pentru Bitcoin, Ethereum, Ripple, Stelar, Dash, ZCash etc.
Cam toate monedele din top, pot fi stocate.
Arată ca și un stick usb, iar el trebuie conectat la calculator pentru a confirma tranzacțiile. Are un ecran mic pe care apar detaliile tranzacției și are un buton care trebuie apăsat mecanic pentru a confirma tranzacția. Butonul nu e digital ca la telefoanele de ultimă generație. Astfel că în cazul unui virus pe calculator, chiar dacă hackerul reușește să se conecteze la acel Ledger Nano S, nu poate confirma tranzacția până când tu nu apeși fizic pe butonul respectiv. Se poate comanda de aici.
Dacă ai ajuns până aici, sunt interesat de două lucruri:
- Ai avut vreodată probleme cu criptomonedele?
- Ce alte metode de securitate folosești pentru a-ți ține banii în siguranță?
Ține minte că deocamdată totul e ca în vestul sălbatic, ca în filmele cu pistolari. Nu e reglementat nimic și fiecare e pe barba lui, dar hai să învățăm împreună.
PS: dacă ești chiar la început în ceea ce privesc investițiile, aruncă o privire peste cursul de investiții.
Inspirație și tranzacții profitabile,
Răzvan.
Eu tocmai am descoperit ca mi au dispărut toți bani pe care i aveam pe Binance, aveam cam 200 de euro în unități de bitcoin, bnb, etherum etc, mi au dispărut fără sa fiu anunțată pe email sau sms. M am lecuit, nu mi mai trebuie și chiar dacă acum 2 zile eram foarte supărată ma încurajez spunind, bine ca nu au fost mai mulți bani investit!
DE CATEVA MINUTE AM INTRAT PE PLATFORMA DE CUMPARARE NITCOIN.SINCER SUNT PUTIN SPERIATA CA NU O SA INTELEG CUM SE PROCEDEAZA.INTREBARI :POT RENUNTA,CUM?CAND VINE CURIERUL CU CARDUL,TREBUIE PLATIT CEVA?MULTUMESC MULT.
Buna ziua. Am cumparat btc pe platforma „coinmarketcap” Cu ajutorul unui asa numit „Alexandar Razvan” care spune ca este femeie si cu care am discutat pe telegram si nu stiu ce sa cred. Crede-ti ca este scam ?