Cum poți să îți descoperi convingerile limitative

Interesantă lista cu cele 100 de credințe limitative despre bani, dar să știi că eu nu mă regăsesc în nici una de acolo. Unele le-am mai văzut pe la prieteni, dar la mine nu se aplică.

Mesajul de mai sus m-a făcut să-mi amintesc de un exercițiu super fain care m-a ajutat să merg mai în profunzime și să descopăr lucruri interesante despre felul în care priveam banii.

Poate că nici tu nu ai credințe negative despre bani, ca fiind murdari, că oamenii bogați sunt răi sau că banii sunt ochiul dracului. Dar poate că aceste sentimente se ascund totuși undeva și te înfrânează în drumul tău.

Pentru a descoperii acest lucru, îți propun mai jos un exercițiu pe care îl poți face singur. De ce ai nevoie:
– o foaie și un pix
– 30 de minute în care să nu te distragă nimic
– o cafea / un ceai / muzică care să te inspire și să te bage într-o stare de concentrare

Scrie răspunsurile la întrebările de mai jos. E foarte important să le scri de mână pe foaie, chiar dacă te-ai obișnuit cu laptop și telefon, renunță la tehnologie pentru următoarea jumătate de oră și acordă-ți atenție ție și gândurilor tale.

Când începi să scrii și suspectezi că ar putea fi ceva mai profund, întreabă-te “Ce vreau să spun prin …. ?” Mergi în profunzimea cuvintelor și vezi ce anume se află acolo. Dacă simți că ajungi în afara subiectului, urmărește discuția în continuare, nu știi niciodată unde poate ajunge.

1. Când mă gândesc la oamenii cu bani…….

2. Oamenii cu bani sunt…….

3. Pentru mine, banii sunt…….

4. Crescând, am crezut că oameni care au bani sunt…….

5. Experiența mea în jurul oameni lor care par că trăiesc în prosperitate a fost…….

6. Când vine vorba de a face mulți bani, eu…….

7. Oamenii care trăiesc doar pentru a-i servi pe alții sunt…….

8. Când mă gândesc la ce ar fi dacă aș face mulți bani, eu…….

9. Credințele spirituale cu care am crescut legate de bani au fost…….…….și felul în care au fost ele puse în practică a fost…….

10. Întotdeauna am asociat banii cu…….

11. Când mă gândesc la bani mă simt…….

12. Singurul lucru care mă trage în jos legat de bani e…….

13. Dacă nu ar trebui să mă mai gândesc la bani, atunci aș…….

14. Ce găsesc interesant la bani este că…….

15. Ce mă sperie legat de bani este că…….

16. Când vine vorba de bani, mama mea era…….

17. Când vine vorba de bani, tatăl meu era…….

18. Cea mai mare îngrijorare a mea legată de bani este…….

19. Lucrul pe care nu l-am putut face niciodată din lipsa banilor a fost…….

20. Aș vrea ca…….…….să se ocupe în locul meu de problemele financiare pe care le am.

Este ceva ce te-a surprins răspunzând la întrebări?

Analizează ceea ce ai scris mai sus, trecând prin următoarele întrebări:

– Ce cuvinte sau scenarii se repetă cel mai des?

– Ce răspunsuri m-au surprins?

– Ce lucruri m-au întristat?

– Ce răspunsuri m-au bucurat?

– Cum mă simt acum după ce am recitit răspunsurile?

Acum că ai început să scoți ceva la suprafață din mintea și sufletul tău, e timpul să te întrebi care e cea mai mare teamă a ta? Nu trebuie să fie neapărat legată de bani. Primul răspuns e întotdeauna cel mai bun răspuns.

După ce faci exercițiul de mai sus, aș aprecia să te reîntorci pe blog și să-mi lași un comentariu în care să-mi spui, ce anume ți-a adus bun acest exercițiu?

Ce ai văzut mai sus e doar un mod de a face coaching financiar și de a descoperii ce anume ne înfrânează sau ne sabotează în drumul nostru.

Aștept răspunsul tău.

Cu drag,
Răzvan.

Similar Posts

6 Comments

  1. M-a bucurat ca am repetat de mai multe ori ca dacă as avea mulți bani i-aș ajuta si mai mult pe alții.
    M-a întristat ca par sa ma mulțumesc cu prea puțin, când e vorba de bani (nu am acel „drive” de a face și mai mulți și mai mulți și mai mulți bani. Ma mulțumesc doar cu… a face mulți bani.
    Mi s-a părut ciudat ca am considerat ca oamenii cu bani sunt aroganți…

    1. @Dada, crezi ca exista vreo legatura intre „nu am acel „drive” de a face și mai mulți și mai mulți și mai mulți bani. Ma mulțumesc doar cu… a face mulți bani.” si asta „oamenii cu bani sunt aroganți”?
      Acesta poate fi unul din triggerele subtile care te infraneaza, mintea ta considera ca oamenii cu bani sunt aroganti, iar ea cumva te protejeaza sa nu devi la randul tau aroganta. De aici lipsa acelui „drive”.
      Pregatesc un articol in care am un exercitiu de a demonta aceste credinte, odata ce le-am descoperit.

  2. am fost surprins sa nu-mi pot gasi temerile legate de bani. desi am crescut in mai multe lipsuri decat marea mojoritate a populatiei pe perioada copilariei si cu puternice convingeri religioase nu tin minte sa fi vazut intr-o lumina defavorabila pe cei cu bani. ba chiar din contra, eram fascinat de ei. Si de cei din biblie si de cei din viata rela. Mai tarziu am ajuns sa-i crititc pe unii cu bani (in special politicienii si acolitii) ca fiind hoti dar tot fascinat de capacitatea lor de a face bani. acum de cand am inceput a ma educa dpdv financiar sunt fascinat si mai tare. N-am stiut ce sa raspund nici 19. Probabil ca bani, desi se stie ca nu asta e cauza

  3. Dincolo de utilitatea listei…cred ca este corect ca lista(care este de fapt un citat…)sa fie cuprinsa intre ghilimele si mai ales sa fie mentionat autorul real care nu esti tu, Razvan,asa cum lasa de inteles modul de prezentare.

    1. Ella, lista de care spui mai sus e o serie de 20 de întrebări care compun acest exercițiu. Nu pot fi puse în ghilimele așa cum sugerezi, deoarece nu au fost luate dintro singură sursă. Unele sunt adaptate, altele traduse și alte întrebări vin pur și simplu ca o completare pentru a face exercițiul cât mai util.

      Mă întreb care ce e mai important pentru tine, dacă ar fi să alegi doar între următoarele două variante? Nevoia de dreptate, de a afla cine e autorul fiecărei întrebare în parte și în ce context a fost formulată sau nevoia de a-ți lua ceva bun din exercițiul propus? 🙂

  4. Interesant exercitiul. L-am facut pentru ca imi place sa imi masor rezultatele (eu lucrez pe convingerile pe care le am referitoare la bani de ceva vreme) si pot sa spun ca la final m-am simtit fericit si mi-a venit sa zambesc pentru ca incep sa am si convingeri noi si productive referitoare la bani se pare 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *