– Răzvi, am reuşit împreună cu partenera mea să ne deschidem primul nostru cont de economii. Puneam deoparte lunar câte 200 de euro fiecare, 5 luni la rând chiar devenise un obicei. Problema a apărut când mi s-a stricat telefonul. Aveam nevoie urgentă de telefon şi cum nu aveam alţi bani, am scos din contul de economii. Ne-am luat iPhone 7, dar îi punem înapoi în lunile care vin şi totul o să fie ok.

– Cum adică “ne-am luat”? Întreb eu un pic sceptic.

– Păi şi telefonul prietenei se tot bloca, am prins o oferta făină şi ne-am luat amândoi, ca să nu mai avem probleme. Suntem mult mai productivi acum facem treaba mai repede, mai calitativă, prin urmare o să facem mai mulți bani, deci e o investiţie.
……
3 luni mai târziu…

– Să ştii că nu am apucat să mai pun bani în cont, am avut o grămadă de cheltuieli.. a fost vara, concediu, am fost mai mereu plecat, încasări mai puţine decât anticipasem… dar nu-i nimic că începe toamna în forţă şi revin la obiceiul de a pune bani deoparte lună de lună, aşa cum făcusem la începutul anului.

Aşa a decurs una din discuţiile care le avusesem cu un prieten după ce am început să facem câteva exerciţii de educaţie financiară.

Îmi place să observ atitudinea şi comportamentele oamenilor când vine vorba de bani.

Ce încerc acum, e să înţeleg de ce nu reuşesc oamenii să pună bani deoparte, deşi îşi doresc asta, ceva îi trage înapoi.
Mereu apare ceva important şi urgent.

Obstacolul cel mai mare care stă în calea oamenilor este acela că nu au un răspuns clar la întrebarea “de ce să pun bani deoparte?

O vorba din bătrâni spune “pune bani albi deoparte pentru zile negre”.

Dacă nu avem un obicei pe care l-am preluat din copilărie văzând asta în familie, e puţin probabil să facem economii în felul acesta. În primul rând e o incertitudine când şi dacă vor apărea acele zile negre. Iar mai apoi de câţi bani vom avea nevoie? De câţi mai mulţi, vor spune unii.

Dar dacă nu-i aşa? Dacă nu ştim o suma anume atunci nu ştim cât trebuie să punem lunar deoparte, şi dacă nu ştim cât trebuie să punem, nu mai punem deloc, pentru că mereu găsim motive pentru a cheltuii surplusul de bani disponibili.

Prin urmare dacă nu ştim pentru ce anume punem banii deoparte, nu avem nici un motiv să îi punem deoparte.

Şansele de reuşită sunt mult mai mari în momentul în care îţi defineşti clar pentru ce anume vrei să pui banii respectivi deoparte. Stabileşte-ţi timpul în care vrei să ajungi la suma respectivă şi cât trebuie să pui lună de lună deoparte.
Vrei să mergi anul viitor în concediu şi te costă 1000 de euro? Cât mai e până atunci? 8 luni? Pune câte 580ron pe lună deoparte şi la anul mergi în concediu relaxat fără să îţi faci praf bugetul atunci. Dacă nu poţi să pui bani acum deoparte, ce te face să crezi că ai să reuşeşti la anul să dispui de suma aceasta?

Unor oameni le vine mai uşor să pună bani deoparte, pentru că în copilăria lor au avut modele în jur care făceau asta. Poate unul din părinţi era mai calculat, mai cumpătat (cum zicea bunicul meu). Dar ca orice obicei şi asta se poate învăţa, cu disciplină, atâta timp cât îţi doreşti şi cât ai un motiv real pentru care să faci asta.

Nu îţi place jobul la care eşti acum? Schimbă-l.

Ce te ţine pe loc? Nu ştii din ce ai să te întreţii şi cum ai să te descurci până când îţi găseşti alt job sau până când reuşeşti să faci bani din pasiunea ta?
Dacă venitul tău ar fi garantat timp de 6 luni de zile ţi-ar fi mai uşor să faci pasul asta? Dar dacă ar fi garantat 1 an de zile? Cum ar fi pentru tine atunci să-ţi dai demisia şi să te apuci în sfârşit să faci ceea ce îţi place ştiind că timp de un an, venitul tău va fi acelaşi?

Fă un scop din asta şi ai să vezi cât de uşor e. Vor apărea oportunităţi de unde nici nu te aştepţi, tot ce trebuie să faci e să fii deschis.

Ţine evidenţa cheltuielilor tale şi vezi de câţi bani ai nevoie într-o luna. Dacă nu ai o imagine clară pe ce anume ţi se duc banii, e normal să nu reuşeşti să-i pui deoparte.

Un alt aspect pe care l-am observat e lipsa bugetului şi influenţa anturajului.

“Am fost în club şi am stricat 500 de lei într-o seară. Aveam masă rezervată.” Unora li se va părea puţin, altora o suma exorbitantă. Depinde de fiecare.
Nu e nici o problemă atâta timp cât îţi faci un buget de distracţii care să se încadreze în 3-5% din venitul lunar. Însă dacă bugetul tău pe două luni a fost stricat cu o singură ieşire în club, atunci e o problemă.

Dar la fel ca pentru orice problemă, există şi soluţii, iar cea mai la îndemână e bugetarea.

Stabileşte-ţi în procente la început de lună cât acorzi pentru fiecare categorie de cheltuieli în parte și în felul acesta ai sa poți evita acele „găuri în buget”.

Pe scurt:

Vrei să pui bani deoparte și să faci din asta un obicei?

1. Stabileşte-ţi pentru ce anume vrei să-i pui. Care e suma necesară, în cât timp vrei să ajungi la ea, cât trebuie să pui în fiecare lună.
2. Nu te atinge de banii din contul respectiv decât în caz de forţă majoră (probleme medicale/spitalizare etc) Un iPhone nou sau o vacanţă nu e forţă majoră.
3. Fă bugete procentuale pentru fiecare categorie de cheltuieli în parte la început de luna

Dacă începi să-ţi faci din asta un obicei, ai să vezi că nu e chiar atât de complicat.

Dar până atunci, spune-mi te rog o amintire care ţi-a venit în minte, în timp ce citeai articolul, când ai luat bani din contul de economii.

Ce ai făcut atunci cu ei? I-ai mai pus înapoi?

3 Thoughts on “De ce nu punem bani deoparte?”

 • A fost o cauza mai speciala
  Am luat din contul de economii( cu gindul de parca am luat de la o terța persoana, plus ca mi-m stabilit si o data care sa fie returnati).
  A eşit bine, fara mari emoții!
  E bine venit sa ai un cont de economii, in timpul aparitiei unei investiti pe neasteptate, vor fi mari remușcări ca nu ai profitat de ea!
  Plus e bine sa detii si un cont de forță majoră!
  Bafta in continuare!

 • exact cum ai scris in articol procedez si eu : am un scop bine definit de a strange banii ( o mica afacere in viitorul apropiat) , pun in fiecare luna aproape aceeasi luna deoparte . imi impart salariul : cat pun deoparte , cat dau pe mancare , cat dau pe distractii si cat dau pe sanatate . incerc sa ma tin de aceasta impartire . si ai mare dreptate cu obiceiurile din familie ( de mica m-au invatat ai mei parinti sa punem cate o mica particica deoparte – aveam si un borcan in care puneam banii- ; plus ca si ei intotdeauna au strans banutii cat au putut luna de luna ) . ft bun articolul !

 • Sunt pensionr si am o pensie mica,(1550 lei ) dupa ce am citit Tata bogat Tata sarac si Cel mai bogat om din Babilon, am ineput sa pun in practica cele invatate. Am investit in apicultura si m-am dezvoltat prin capitalizarea profitului. investitia am inceputo cu 1000 lei. si odata cu dezvoltarea am invatat si apicultura. Am strans ceva bani pentru zile negre in valute, find inflatia mai mica. Si in titluri de stat si obligatiuni. Vazand ca toate institutile stau cu ochii pe banii mei ca sai fure,(statul prin tacse,impozite,amenzi si altele, bancile prin dobanzi f.mici la depozite si dobanzi mari la credite, cu tot felul de comisioane ascunse, asigurarile alti hoti. Unitatile comerciale prin produse de proasta calitate, cu preturi mari, etc.etc.) Asa ca am schimbat strategiea. La apicultura nu se plateste impozit pe venit in toata lumea,pentru ca albina creste productile la plante si oxigenul cel respiram se datoreaza albinelor.Daca ar disparea albina, in 4 ani ar disparea si viata pe pamant. S-a gasit miere de albina,dupa 6000 ani in perfecta stare de conservare, la care nu lipsea nici una din propietati Mierea de albine este o hrana complexa si un medicament (panaceu ) pentru om. Nu sufera de inflatie, precum banii. Asa ca am o rezerva de cateva tone de miere, din care trebuie sa vand zilnic 2 kg. pentru a trai la acelasi nivel cu pensia ce o primesc dupa 45 ani de munca. Asa ca banii sunt un gunoi,fara valoare, daca nu sunt investiti in bunuri mateiale de valoare ce va pot aduce alti bani. Apa si hrana este vitala p’entru viata omului, care are o valoare mica. Un rubin are o valoare f. mare, dar se poate trai f. bine fara rubine! Valoarea rubinului si a aurului o dam noi. Daca ai fi in desert si mai ai de mers o zi pana la o Oaza, sinu ai nici o picatura de apa, dai toate rubinele si tot aurul pentru un litr de apa ! Asa ca tritiva viata si dat valoarea cuvenita banului !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.