Pentru mine, trecerea aceasta a venit ca un proces normal, deși dacă mă uit mai cu atenție, normal era taman invers. Nu era însă și cazul meu. Criptomonedele au fost prima investiție cu bani reali. Până atunci mai încercasem diferite modalități, de la forex la bursă, opțiuni binare și alte nebunii. Nimic însă cu bani reali.

Nu făcusem investiții din teama de a nu pierde banii economisiți.

Plecând cu această teamă la drum, am ales criptomonedele. Da, exact una din cele mai riscante forme de investiție. Dacă e să mă uit în spate a fost mai degrabă un soi de știință amestecată cu noroc. Pentru că am cumpărat la momentul oportun, când fenomenul încă nu luase prea mare amploare. Am scris aici un articol despre cum am făcut prima investiție. În dorința mea de a mă educa și de a testa tot felul de strategii, unele au dat rezultate bune, altele mai puțin, care au fost ca o școală din care am învățat, însă m-au costat procente importante din portofoliu (am pierdut 80% dintr-un cont în 2 weekend-uri).

Trăgând linie la sfârșitul anului, rezultatele au fost mai mult decât satisfăcătoare pentru mine (vezi aici rezultatele la final de 2017), motiv pentru care am ales să scot banii investiți inițial în cripto, motivat de principiul că atunci când toată lumea vorbește de o investiție, e momentul să ieși din piață pentru că nu mai poate aduce nimic bun din acel moment. Îmi amintisem de perioada 2007 când taximetriști deveniseră dezvoltatori imobiliari doar pentru că era la modă.

Bursa a fost un pas natural pentru a diversifica investițiile (vezi aici cum să investești la bursă). Încă de la bun început am gândit aceste investiții pe termen mediu și lung, fără a face speculații. Am ales să mă concentrez pe companiile din indicele BET, plătitoare de dividende. Chiar dacă în prezent a scăzut bursa, pe fondul discuțiilor referitoare la pilonul II de pensii, nu e decât un bun motiv de a cumpăra în continuare, la discount, timp în care stau totuși și cu ochii pe bursele din străinătate pentru a vedea direcția acestora.

Dacă pentru criptomonede am o mulțime de surse din care mă informez, atât de pe twitter cât și din site-uri și comunități specializate, pentru bursa din România nu există foarte multe resurse. Însă unul din oamenii pe care eu îi urmăresc cu maxim interes e Rareș Mihăilă, care e videoblogger, scrie despre analiza companiilor românești și investițiile la BVB pe investestelabursa.ro

Tot de la Rareș am Jurnalul Investitorului, un instrument esențial și foarte util pentru mine în analiza acelor companii în care am făcut investițiile.

Pe canalul lui youtube poți vedea video-urile publicate până acum.

Că tot am vorbit de Rareș, ai un interviu mai jos în care am vorbit despre cum am început să fac primele investiții la BVB și cum a fost trecerea de la Criptomonede la Bursă.

M-aș bucura să-mi scrii într-un comentariu ce fel de experiențe ai avut tu, sau cum e acest subiect legat de investițiile la bursă?

Cu drag,
Răzvan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.