Diferența dintre un coach financiar și un consultant financiar

Singurul lucru pe care coachingul financiar și consultanța financiară le au în comun este cuvântul financiar.

Poate te-ai întrebat ce face un consultant financiar?

Consultantul financiar se focusează pe portofoliul tău de investiții oferindu-ți sfaturi de investiții și soluții concrete, de regulă produsele pe care le are în portofoliu firma la care el este angajat sau cu care colaborează.

Coachingul financiar e diferit. Se focusează pe educația ta, pe creștere și pe luarea deciziilor asumate. Te ajută să-ți crești bunăstarea în primul rând. Tu rămâi în control, învățând cum să-ți gestionezi mai bine banii și să iei decizii de investiții în cunoștință de cauză.

Cu alte cuvinte, un consultant financiar îți oferă un pește, iar un coach financiar te învață să pescuiești și să devii independent.

În coaching, nu există recomandări specifice de investiții. Coach-ul nu îți rebalanseaza portofoliul, nu îți schimbă procentele de la acțiuni către instrumente mai sigure, sau invers. În schimb te ajută să înțelegi complexitatea alocării activelor astfel încât să poți lua singur cea mai bună decizie pentru tine.

Cu toate astea, un coach va lucra cu tine într-un parteneriat de la egal la egal pentru a-ți dezvolta abilitățile de care ai nevoie pentru a alege ceea ce ți se potiveste cel mai bine pentru nevoile tale și pentru a înțelege care sunt compromisurile pe care le faci atunci când delegi responsabilitatea deciziilor tale, unei alte persoane.

Pe scurt: un coach financiar se focusează întotdeauna pe tine, pe educația ta, pe procesul de luare a deciziilor precum și pe depășirea obstacolelor care te împiedică să îți atingi obiectivele.

Coach-ul nu îți va face niciodată recomandări de investiții pentru că acela e domeniul consultantului financiar.

De ce ai nevoie de un coach?

Majoritatea dintre noi știm cum se creează bogăția și cum ajungem la independența financiară. Nu e nici un secret pentru nimeni. Ar trebui să cheltuim mai puțin, să economisim mai mult și să facem investiții inteligente. Problema nu e în a ști ce să facem, ci în a ști cum să facem și cum să ne ținem de treabă pe termen lung. Cum rămânem motivați?

Învățându-i pe oameni cum să facă, doar la nivelul teoretic, e ca și cum ar afla că pentru o viață sănătoasă, trebuie să mănânce mai puțin și să facă mai mult sport. Cu ce îi ajută lucrul acesta, dacă nu fac nimic?

Noi deja știm ce avem de făcut, dar cu toate astea nu facem. În mod similar majoritatea oamenilor care au probleme financiare și datorii, știu că ar trebui să cheltuie mai puțin și să economisească mai mult, dar nu o fac.

Întrebarea reală e: cum să faci ceea ce trebuie pentru a-ți putea îndeplini obiectivul, dar pentru un motiv de neînțeles totuși nu o faci?

Aici intră în scenă coaching-ul financiar. Te ajută să înțelegi și să treci de acel obstacol care te oprește să faci ceea ce știi de fapt că ar trebui făcut, pentru a atinge libertatea financiară. Un consultant financiar nu va rezolva niciodată această problemă.

Poate te întrebi, de ce?

Pentru că în mod tradițional, cosultanța financiară e despre cum să gestionezi averea existentă, ce produse de investiție să alegi. Consultanța financiară e doar despre bani, nu despre problemele pe care oamenii le au cu banii.

Oamenii cu inteligență financiară, vor avea succes indiferent de nivelul de venit. În lipsa acesteia, oamenii vor avea rezultate mediocre spre slabe și vor găsi mereu pe altcineva responsabil pentru ceea ce li se întâmplă.

Nu îți vei găsi soluția la problemele tale financiare, dacă te vei uita în afară, dacă vei căuta mereu o altă oportunitate de investiție mai bună ca oricare de până acum, oferită de consultantul tău financiar. Pentru a-ți depăși blocajele și problemele, tot ce trebuie să faci e să te uiți în interiorul tău și să-ți crești nivelul de inteligență emoțională și financiară.

Sunt multe cazuri în care un consultant financiar lucrează cu tine în mod gratuit. Întreabă-te mereu cine e în spatele acelei persoane. Pentru că nu e o teorie a conspirației, e doar business. Când broker-ul, banca sau firma care oferă servicii de consultanță financiară gratuită nu fac profit pe urma produselor oferite ca soluție la problemele tale, nu mai e business.

Și atunci se pune întrebarea următoare: dacă nevoia pe care o ai tu, ar putea fi acoperită de un alt produs, pe care respectivul consultant nu îl are în portofoliu, îți mai e oferit acel produs sau măcar ți se spune ce alte variante ar mai fi? Aici rămâne să-ți răspunzi singur.

Imaginează-ți că ai un restaurant al tău, micuț cochet, exact visul tău din copilărie. Aici servești mic dejun, croissante proaspete și prăjituri. Într-o dimineață vin 2 oameni care-ți spun că sunt noi în oraș și vor să bea doar o cafea bună bună. Tu știi despre cafeaua ta că nu e peste medie. Ai un aparat mai vechiuț luat din piață, iar sortimentul de cafea e printre cele mai ieftine de pe piață, pentru că ești la început și ai pus cel mai mult accent pe croissante și prăjituri, în fond pentru asta vin oamenii la tine în fiecare dimineață. Ce le vei spune celor 2 clienți? Le faci cafeaua și speri să ia și un croissant sau îi trimiți după colț, la băiatul care și-a deschis cea mai faină cafenea din oraș, pentru că el doar cu asta se ocupă și e pasiunea vieții lui.

Ești pentru oameni, să le oferi experiența de care ei au nevoie sau ești pentru business-ul tău? Asta-i întrebarea de 100 de puncte! ?

Să nu mă înțelegi greșit, consultanții financiari au rolul lor, foarte bine definit și de foarte mare ajutor. Și eu apelez la ei, când am nevoie de soluții punctuale. Se întâmplă să vină la mine oameni care mă întreabă ce fel de credit să-și ia și de la ce bancă, pentru un apartament. Îi îndrum mereu, să vorbească cu un consultant, pentru că e o problemă punctuală care necesită o soluție concretă.

Dacă obiectivul tău e cel de independență financiară, atunci e important să găsești acele soluții care funcționează cel mai bine pentru tine, în funcție de nevoile pe care le ai și să știi care sunt toate opțiunile pe care tu le ai în atingerea acelui obiectiv. Pentru fiecare opțiune să înțelegi atât care sunt beneficiile cât și riscurile cărora te supui, iar la final să iei singur cea mai bună decizie.

Coachul financiar e mai de grabă un educator, un mentor decât un consultant care îți propune produse. El te învață să înțelegi cum funcționează, ce nu funcționează și de ce. Îți salvează timp și bani în drumul tău spre independența financiară.

Coachingul îți oferă un mediu de creștere în care nu te focusezi doar pe partea financiară ci și pe dezvoltarea ta personală și imbunătățirea perfomanței.

Despre coaching și cum poți lucra cu mine, am scris mai pe larg aici.

Cu drag,
Răzvan

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *