Emoții care ne influențează rezultatele în investiții – dezgustul

Ca prin vis aud ceva fosnind. Buimacit de somn si cu ochii inca lipiti, simt cum rotitele incep sa se miste incet precum ale unui motor ruginit, moment in care aud din nou acelasi fosnet dinspre geam, cu coada ochiului vad cum se misca draperia si atunci imi pica fisa. La naiba, e ora de masa a motanului, iar uneori chiar am impresia ca e pe fus american. Ma reped la el inainte sa mai traga de draperie inca o data, nu-i momentul sa vad acum cat e de lunga si ca un somnambul ma indrept spre bucatarie sa rezolv aceasta problema. Dar nu inainte de a-mi lua si telefonul dupa mine, intr-un gest automat, daca tot astept 5 minute sa manance, macar sa vad ce mai e nou. 

3:40 dimineata. In jurul meu, intuneric bezna, deschid aplicatia de trading, iar lumina de la telefon am impresia ca ma orbeste, toate cotatiile sunt cu rosu. Nimic nou, m-am obisnuit deja cu acest lucru.

Ma uit la cripto, caderi de 40% pe graficul daily. Las telefonul jos, motanul asteapta felul 2. In timp ce-mi da tarcoale printre picioare, mintea imi ramane blocata pe un singur gand. Bitcoin a picat 4000 de dolari de cand m-am culcat. Wtf? 

Ma apuca o stare de euforie, simt cum mi se racesc mainile si picioarele, iar nivelul de adrenalina imi alunga somnul instant. Intro secunda eram in fata laptopului, cu platforma deschisa. Am uitat de pisica, de somn, de frig, de tot. „Nimic nu-i intamplator” mi-am zis. Daca m-am trezit si am prins caderea exact in mijlocul actiunii, e clar ca trebuie sa deschid o pozitie sigur pretul se intoarce pentru ca nu are nici o logica sa scada aproape 50% intro singura noapte. Imi faceam calcule mental, cat de mare sa fie pozitia si care e riscul pe care mi-l asum. 

Raman cu ochii blocati in grafice si incerc sa inteleg ce se intampla. Trec minute intregi, pretul pare ca se stabilizeaza, nici urma de revenire. 

„Dar daca mi-o iau iarasi?”

Un gand de neincredere incepe sa incolteasca in mintea mea. Daca actionez din nou impins de emotiile de moment inseamna ca nu am invatat nimic din pierderile anterioare. Astept pana dimineata sa vad ce se intampla si decid atunci. Inchid clapeta la laptop si ma indrept inapoi sub plapuma. Euforia si-a spus cuvantul, dar nasul imi era deja infundat de la frig. Urmatoarea jumate de ora am stat cu ochii pe tavan, iar gandul imi era doar acolo: “daca ratez iarasi si oportunitatea asta?”. Aveam sa aflu raspunsul in scurt timp. Intr-un final, tarziu in noapte, am adormit. Un task de 5 minute, in care trebuia doar sa dau de mancare motanului, mi-a rapit aproape 2 ore de somn.

***

Experienta de mai sus am trait-o recent, la inceputul lui martie cand bursele picau fara oprire. Nu am deschis nici o pozitie in noaptea respectiva, tocmai pentru a nu mai lua decizii bazate pe emotii, dar ce a urmat in perioada urmatoare a fost o stare de dezgust asupra pietei. Bitcoinul a crescut cu 50%, de la 4.000 – 6.000$ in urmatoarele 5 zile.

Subiectul acesta nu era nou pentru mine, am mai scris despre emotiile in investitii si cum iti sunt afectate rezultatele. 

Emotiile pot fi cel mai mare dusman in calea succesului nostru. Pentru ca fiecare persoana si vine cu un bagaj diferit de experiente si trairi, emotiile sunt greu de pus in cuvinte si greu de identificat mai ales cand suntem in mijlocul furtunii. 

Ceea ce am trait la inceputul lui martie, am notat-o ca fiind o stare de dezgust. Definitia din dictionar pentru acest cuvant este de aversiune pentru o persoana sau un lucru. Cert este ca eu am avut aversiune pentru a ma mai ocupa de cripto in urmatoarele saptamani, tocmai pentru ca am ratat aceasta oportunitate. 

Atunci cand faci investitii e important sa-ti ti o evidenta in jurnalul de trading a tuturor gandurilorilor, a deciziilor si chiar a acelor momente in care nu iei nici o decizie pentru ca pe termen lung, dupa cum vezi, urmatoarele decizii iti sunt influentate de ceea ce s-a intamplat anterior. 

Senzatia asta de dezgust am experimentat-o si cu alte ocazii cand am pierdut sume importante la forex, dar dupa o perioada de doliu, in care ea s-a diluat cu alte emotii, am trecut din nou la treaba cu lectiile invatate. 

Daca ai citit pana aici, sunt curios sa-mi spui intr-un comentariu la ce ti-a fugit mintea in timp ce parcurgeai acest articol si daca ai avut experiente asemanatoare.

Despre emotii, mai pe larg am sa vorbesc in cadrul conferintei – Conferința națională de finanțe personale și investiții. mai multe detalii, iar daca te inscrii, foloseste codul “razvan” pentru a beneficia de o reducere de 200 de lei. 

PS: Daca vrei să investești la bursă și nu știi de unde să începi, am pregătit un mini-curs pe email cu primii pași de care trebuie să ții cont. Vezi aici despre ce este vorba. 

Keep in touch, 
Razvan.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *