Ignoranța, cel mai mare dușman al tău în calea libertății financiare
Văd în jurul meu, oameni care muncesc de le sar capacele, ani la rând iar rezultatele lor nu par să arate acest lucru. Indiferent de suma pe care aceștia o câștigă lunar, atunci când trag linie lună de lună sunt din nou de unde au plecat. Reușesc să facă bani, dar nu știu ce să facă mai departe cu aceștia.
Citisem undeva că banii, la fel ca și sănătatea, învățăm să îi apreciem doar după ce nu îi mai avem. Am cunoscut oameni care s-au transformat radical, dar motivul a fost dat de o criză personală. Poate ai auzit de acel moment în care îți ajunge cuțitul la os, fie că e vorba de bani, de sănătate sau de relații. Nu ar fi mai înțelept totuși să nu așteptăm până ne ajunge cuțitul la os?
Care e relația cu banii tăi?
Dar mai întâi gândește-te la o relație de cuplu. Ce o face să funcționeze și să fie prosperă? Cel mai important factor e grija și atenția. Dacă partenerul e ignorat în totalitate, mai devreme sau mai târziu sunt toate șansele că relația să eșueze.
Ce e sigur, e faptul că nu prosperă de la sine, fără că tu să nu faci nimic în direcția asta .
La fel e și cu banii. Dacă nu le oferi atenție și grijă, pleacă din portofel fără să-ți dai seama cum. Poate nici măcar nu realizezi că muncești mult pentru niște lucruri pe care ai putea să le ai cu un efort considerabil mai mic.
Ignoranța nu e ok. Se spune că “ce nu știi nu are cum să te rănească”. În acest caz: ce nu știi, te va împinge spre fundul prăpastiei, încet dar sigur.
Că să ieși din această cursă, trebuie să înveți despre bani. Nu te speria că e complicat, fă totul în pași mici, în ritmul tău. Un progres oricât de mic e mai bun decât nimic.
Primul pas e să ți o evidență a banilor tăi. Sfatul acesta îl găsești în toate materialele de educație financiară, dar nu e suficient. E doar primul pas.
Dacă ești la început de drum:
– Ar trebui să citești o carte despre educație financiară cel puțin o dată pe an.
– Să participi ocazional la seminarii de educație financiară sau să te uiți pe youtube la cele care au fost deja
– Acțiunile tale ar trebui să arate că îți pasă de banii tăi și înveți ceva nou despre ei.
Dacă ai luat deja contact cu acest domeniu de ceva timp:
– Stabilește-ți obiective realiste și concrete pentru banii tăi.
– Studiază viața și obiceiurile oamenilor care au ajuns deja unde îți dorești tu.
Apropo de asta, cum crezi că trăiesc oamenii bogați? Cât de multe știi despre obiceiurile și stilul lor de viață?
Răspunde cu adevărat sau fals la următoarele întrebări:
- Milionarii de obicei trăiesc în case mari. (Adevărat / Fals)
- Milionarii de obicei conduc mașini noi. (Adevărat / Fals)
- Milionarii poartă haine de la case de modă. (Adevărat / Fals)
- Milionarii au o mare nevoie de aprobare și respect din partea celorlalți. (Adevărat / Fals)
- Milionarii foarte rar caută chilipiruri sau reduceri. (Adevărat / Fals)
- Milionarii sunt mai motivați să aibă o securitate financiara decât de ceea ce cred și cum îi văd ceilalți. (Adevărat / Fals)
Răspunsuri:
- fals
- fals
- fals
- fals
- fals
- adevărat
Că răspuns al întrebărilor 1-5, Tom Stanley, autorul cărții “The Milionaire Next Door”, a descoperit în studiul său despre milionari că cei mai mulți dintre aceștia trăiesc în case medii, conduc mașini care au 2 ani sau chiar mai vechi și cumpără haine la reducere la fel cum le cumpără și pe cele de lux. Ei sunt foarte conștienți de valoarea banilor și ce pot face cu ei, astfel încât de multe ori așteaptă că acel obiect pe care și-l doresc să între la reducere.
Conform unui studiu realizat de UBS, doi din trei milionari au spus că atingerea securității financiare este cel mai important factor în crearea bogăției.
Dacă vrei să arăți bine, să fii fit și musculos, studiezi obiceiurile sportivilor, nu-i așa? La fel e și când vine vorba de bani. Dacă vrei să fi bogat, studiază obiceiurile și valorile oamenilor care au ajuns deja acolo unde îți dorești tu.
Într-un comentariu mai jos mi-ar plăcea să-mi spui dacă te-ai confruntat cu ignoranța în ceea ce privesc banii tăi? Cum ai conștientizat lucrul acesta și ce schimbări ai făcut?
Cu drag, Răzvan.