11 / 100

„Investiția în educație aduce cele mai mari randamente pe termen lung!”

Citatul acesta îl confirm prin propria experiență, iar cei care au investit masiv în educația lor, pot confirma de asemenea.

Atenție aici, investiția în educație înseamnă să parcurgi materiale, să le filtrezi prin propria conștiință și să pui cap la cap ce înveți din diferite surse (cursuri, cărți, workshop-uri, seminarii, pe scurt, toate formele de învățământ formale și nonformale).

Dar poate mai important decât orice, e acțiunea. Să pui în aplicare ce înveți, să-ți dai voie să greșești, să înveți din nou și să mergi mai departe.

Dacă ma uit retrospectiv la ultimii mei patru ani, diferența e de la cer la pământ. După ani de dezvoltare, am învățat să nu mă mai compar decât cu propria-mi persoană. Sunt mai bun ca ieri? Ce pot face acum, să-mi pot crește nivelul? Să urc pe următoarea treaptă. Acestea sunt întrebări care mă însoțesc mereu și cărora încerc să le răspund cât pot de sincer.

Saltul făcut în ultimii patru ani, a fost influențat de faptul că am trecut de la teorie și dorință la practică și acțiune, care au venit la pachet cu investiții masive masive în educație, atât bani cât și timp. Mii de euro. Dar suma devine irelevantă când văd rezultatele.

La capitolul timp, as puncta:

  • 3 ani și jumătate de lucru săptămânal în ședințe individuale cu unul din cei mai buni psihoterapeuți (căruia îi mulțumesc din suflet, pentru că are aportul cel mai mare la această transformare).
  • 1 an în care am participat lună de lună la cursuri intensive de coaching.
  • zeci de sesiuni de mentoring, workshop-uri pe diverse domenii, cursuri și cărți cărora le-am pierdut numărul.

Toată această investiție, pe lângă cunoștințe, mi-a adus oameni faini în viața mea. Prieteni, mentori, parteneri de business, clienți. De la care am învățat extraordinar de multe lucruri.

Când te schimbi, atragi oameni asemeni ție. Asta e valabil indiferent dacă te schimbi în bine sau în rău.

Chiar dacă la început pare mult și greu, rezultatele nu au cum sa lipsească dacă faci un efort susținut. Iar de la un moment încolo nici nu mai simți că faci efort.

Eu nu-mi pot imagina o viață în care să nu mai învăț nimic nou.

Perioada pe care o trăim acum e foarte interesantă și plină de provocări. Toate aceste restricții vin la pachet și cu un beneficiu ascuns. Vrem nu vrem, suntem constrânși să petrecem mai mult timp în introspecție, avem mai mult timp în care putem învăța ceva nou, în care ne putem pregăti pentru schimbare. Mă gândesc că și ție ți-e clar că lumea nu va mai fi ca în 2019.

Dar acest lucru nu trebuie să te sperie pentru că vine cu o serie de schimbări și oportunități. Cu cât ești mai deschis și cu cât ai mai multe cunoștințe din domenii mai diverse, cu atât rezultatele vor fi mai bune.

Știu că toată povestea aceasta sună oarecum, motivațional, însă hai să ne uităm puțin și la elefantul din cameră: de la teorie la practică, de cele mai multe ori, e un drum înfundat pentru mulți oameni. Pe acest drum, au fost presărate de-a lungul timpului, diferite convingeri care s-au transformat în ziduri de netrecut. De ex: nu pot, nu știu, nu-i de mine, nu se poate, etc.

O parte din ele nici măcar nu mai sunt relevante pentru zilele noastre, dar au fost preluate din moși-strămoși și duse mai departe ca o zestre, de la o generație la alta.

Partea bună este că aceste convingeri (limitări de gândire), pot fi rezolvate. Însă trebuie să muncești pentru asta. Să aloci timp, să intri în introspecție și să descoperi de unde anume au venit și cum le poți rezolva. (găsești aici o serie de exerciții pe această temă).

Cu drag,
Razvan Stan

One Thought on “Investiția în educație aduce cele mai mari randamente pe termen lung!”

  • Nu degeaba se spune ca cea mai buna investitie pe care poti sa o faci este in tine. De cativa ani incerc sa ma tin de promisiunea de a face 2-3 cursuri, ca sa invat ceva complet nou, dar util pentru dezvoltarea mea personala. Nu stii niciodata ce pasiune noua gasesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.