Când aud de moștenirea noastră financiară, îmi fuge gândul la ceea ce primim de la părinți.

Chiar așa, ce primim valoros de la părinți?
Obiecte materiale, case, avere … sau nimic.

Dar la asta se rezumă tot? 
La am primit sau n-am primit? 

E ceva mai valoros decât lucruri materiale primite și anume educația și modul în care ne raportăm noi la bani. Rezultatele noastre în viața de adult sunt date ce ceea ce am preluat în copilărie. 

Sunt 2 extreme aici:

  1. Când copiii primesc totul pe tavă și părinții își sacrifică viața să strângă, să adune cât mai mult ca să-i lase copilului. Trăiesc PENTRU el, nu ÎMPREUNĂ cu el. În tot acest timp, copilul crește singur și trist. Compensează singurătatea cu bani și obiecte. În ochii lui, banii nu au nici o valoare.

    Am avut un astfel de exemplu, în copilăria mea, iar la decesul ambilor părinți, acum 10 ani, respectiva persoană a moștenit 2 case și vre-o 4 apartamente, toate în oraș. Am putea spune că e o persoană realizată și independentă financiar, dacă ne gândim la câte chirii ar putea încasa. Realitatea a fost alta, din păcate. Lipsa educației financiare, lipsa unei înțelegeri a ceea ce reprezintă banii, au dus la o serie de decizii proaste, iar în prezent, tot ce mai are e un apartament și niște credite. Trist.

    Acesta e un exemplu extrem, dar din păcate nu e singular. Dacă te uiți în jurul tău, cu siguranță găsești exemple de copii “de bani gata” care nu au cine știe ce rezultate.
  2. La polul opus, sunt copiii care duc o viață grea cu multe lipsuri și care ajung să-și depășească condiția. Care au în interiorul lor o foame de rezultate, o dorință de a reuși, de a arăta altora că se poate. 

La o analiză mai profundă, de fapt rezultatele nu sunt date de ce ce am primit sau nu, la nivel material, ci de educația primită, de comportamentele pe care noi le-am modelat de-a lungul copilăriei. 

Obiceiurile, convingerile limitative, prejudecățile noastre, toate vin de acolo. La unii dintre noi mai puternic și ne țin frâna de mână trasă, la alții mai puțin. 

Dacă e să te uiți în urmă, care e moștenirea ta financiară? 

a. Care sunt acele lucruri pe care le-ai preluat și consideri că te-au ajutat mereu? 

b. Care sunt acele lucruri care te țin pe loc, cu frâna de mână trasă, despre care simți că te împiedică în evoluția ta?

Sunt curios de răspunsurile tale la aceste 2 întrebări, pentru că am pregătit niște exerciții și întrebări de coaching care merg în copilărie, exact pe zona asta. 

Zi faină să ai,
Răzvan Stan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.