Nimic nu va mai fi la fel ca înainte
Probabil că nu e pentru prima dată când auzi în jurul tău faptul că nimic nu va mai fi ca înainte. Lumea se schimbă, iar în perioada aceasta se schimbă cu o viteză atât de mare încât avem impresia de fapt că lucrurile rămân încremenite în timp și că totul va reveni la normal.
Dacă înainte era ok să ai un job călduț, să termini programul și pe urmă să nu te mai intereseze nimic din ce are legătură cu viața ta profesională, de acum nu va mai fi așa. Multe joburi vor dispărea, multe business-uri se vor închide. Din păcate acesta-i tristul adevăr. Dar vestea bună e că vor apărea oportunități noi, multe idei la care nici nu ne-am fi gândit înainte. Cine este atent la nevoia din piață și se adaptează repede, are numai de câștigat. Câți producători mici, care fac astăzi măști, s-ar fi gândit în ianuarie la faptul că va veni o cerere din altă parte decât erau obișnuiți? Câți din cei care acum fac ventilatoare, produse medicale și dezinfectanți, se gândeau la acest lucru, acum 3 luni?
Mare parte din noi stăm în casă de o lună sau și mai bine.
Ce ai făcut în luna asta pentru tine pe plan profesional?
Cum ai crescut? Cum ești mai bun, mai competitiv decât înainte? Ce avantaj ai față de alți care stau și ei acasă în perioada asta?
Pune pe foaie 5 lucruri la care ești mai bun decât erai în martie. Pune 3 măcar. Mă refer la plan profesional. Netflix-ul nu se pune.
Dacă nu ai ce scrie pe listă, vestea bună e că încă mai ai timp să începi. Mai stăm un pic în casă. A trecut și Paștele, ce mai aștepți? Există suficiente cursuri și materiale gratuite pe internet pe absolut orice domeniu ți-ai putea imagina. Cum am scris în cursul despre cum să investești la bursă: tot ce vrei să înveți, găsești gratuit pe internet sau la prețuri modice, însă trebuie să plătești cu timp. Dacă vrei informație de calitate, gata filtrată atunci trebuie să plătești cu bani. Tu alegi ce resursă folosești.
Însă ține minte că resursa timp se consumă singură, nu o poți opri.
Dacă ai avea un sac de bani care e găurit la fund și în fiecare minut pică câte o monedă din el pe care nu o mai poți pune înapoi niciodată, ce ai face? Cum te-ai folosi de acea resursă? Ai aștepta pasiv să cadă câte o monedă minut cu minut, până la fundul sacului știind că oricum nu poți face nimic ca să oprești acea scurgere? Sau ai incepe să te folosești de resursele pe care le ai?
Cine nu e obișnuit să învețe lucruri noi, să se adapteze rapid, nu va vedea oportunitățile noi ce vor apărea în jurul lor.
Mintea e cel mai de preț bun al nostru. O dată ce îți dezvolți abilități nu ți le mai poate lua nimeni. Dacă ești flexibil și atent la ce se întâmplă în jurul tău, vei putea oricând să transformi o situație dificilă în avantajul tău. Tot ce trebuie să faci, este să te întrebi: „OK, dacă trag acum linie, sunt aici. Ce pot să fac cu ceea ce știu și ceea ce am acum?”
Poate pe viitor “ceea ce știu” vor fi niște cunoștințe de agricultură, iar „ceea ce am acum” va fi un petic de pământ. Ți-ar prinde bine niște cunoștinte despre agricultură? Probabil că da.
Învață despre orice. Cu cât sunt domeniile mai diverse cu atât poți face mai multe conexiuni și poți veni cu idei la care nu s-a mai gândit nimeni. Învață cum să îți gestionezi banii, cum să depășești bariere mentale și convingeri limitative, cum să faci investiții și mai ales în ce să nu investești. O investiție bună poate fi și faptul că te-ai prins la timp și nu ai scos banii din buzunar pentru ceva ce s-ar fi transformat într-o pierdere.
PS: dacă nu știi de unde să începi, îți recomand un material foarte fain: 12 lectii de viață și de supraviețuire în timp de criză
Zi faină să ai,
Răzvan Stan.