Povestea spiridușului învățată de la Warren Buffett

Warren Buffett e un mentor și un model pentru mine, prin stilul său foarte simplu de a-și trăi viața și prin onestitatea profesională de care a dat dovadă pe parcursul întregii lui cariere.

Citind autobiografia lui, pe lângă nenumăratele lecții și principii de investiții am rămas cu o poveste foarte frumoasă, pe care el însuși o spunea sportivilor sau studenților de la colegiu cu care se întâlnea adesea.

Când aveam șaisprezece ani, aveam în minte doar două lucruri – fetele și mașinile. Nu eram foarte bun în ceea ce privește fetele, așa că mă gândeam mai mult la mașini.

Să spunem că, după ce am împlinit șaisprezece ani, mi s-a arătat un spiriduș și mi-a spus: “Warren, o să-ți dau ce mașina vrei. Va fi mâine dimineața, legată cu o funda mare. Nou nouță. Și este doar a ta!

Fiindcă auzisem deja toate acele povestiri cu spiridușii, zâne și pești aurii, am spus plin de neîncredere: “Și care e șmecheria? Ce trebuie să fac?“. Iar spiridușul mi-a răspuns: “Am o singură condiție. Este ultima mașină pe care o vei avea în viața ta. Așa că v-a dura o viață“.

Dacă mi s-ar fi întâmplat acest lucru, aș fi ales mașina fară doar și poate. Dar îți poți imagina, știind că este ultima mașină pe care o vei avea în viața ta, ce anume ai fi făcut cu ea?

Ai fi citit manualul de instrucțiuni de cinci ori. Ai fi ținut-o întotdeauna într-un garaj. Dacă ar fi avut și cea mai mică zgârietură, ai fi reparat-o imediat, ca să nu ruginească. Ai fi avut grijă de acea mașină ca de un copil, fiindcă trebuia să dureze pentru toată viața.

Exact aceasta ar trebui sa fie și poziția pe care să o ai vizavi de corpul tău și de mintea ta. Primești doar un singur trup și o singură minte. Și acestea vor trebui să dureze o viață. Este foarte simplu să le ai pentru mai mulți ani. Dar dacă nu ai grija de ele, atunci la 40 de ani vor ceda, așa cum ar face și o mașină.

Ceea ce trebuie să faci chiar acum, astăzi, este să determini cum vor opera mintea și corpul tău pentru 20 sau 30 de ani de acum înainte.

Tu cum ai grija de mașina ta (de corpul tău)? Cum te asiguri că îl vei putea folosi într-o stare bună și peste câțiva zeci de ani?

*Poveste preluată din cartea Bulgarele de zăpada – Warren Buffett și viața ca afacere.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *