2017 a însemnat pentru mine un nou început. Am reușit să trec peste un blocajul de a face investiții. Sunt pasionat de educație financiară de câțiva ani buni deja și știu că veniturile pasive sunt cheia pentru un viitor financiar liniștit, iar ele sunt o condiție esențială a libertății financiare. Practic nu poți atinge libertatea financiară fără să pui banii să muncească pentru tine. În tot acest timp până în 2017 am citit, m-am documentat, am experimentat cu conturi demo, mi-am făcut conturi reale la diferiți brokeri dar nu am trecut mai departe la acțiune.

Ce m-a ținut pe loc până acum a fost frica de a pierde. Crescusem cu convingerea că trebuie să muncești mult pentru bani, prin urmare făceam bani atunci când munceam mult. Însă după tot acest efort de a face acei bani, nu mai aveam curajul să-i investesc mai departe din frica de a nu rămâne fără ei. După ce am făcut câteva exerciții din cartea Money Love Story, am mers pe firul convingerilor limitative și am reușit să fac o strategie prin care să trec la acțiune.

În februarie, după o discuție de cinci minute cu un prieten, în care mi-a spus despre bitcoin și de investițiile pe care el a început să le facă, am venit acasă și am citit tot ce îmi pica în mână. Diferit de data aceasta a fost că am și trecut la acțiune. Mi-am deschis cont la un broker și am făcut prima depunere, țin minte că prima tranzacție o făcusem când BTC-ul era sub 900$. După ce am înțeles mecanismele pieței, am făcut încă o depunere, în martie. Propunându-mi că până la sfârșitul anului să îmi scot investiția dacă banii aveau să se dubleze. La vremea aceea cele mai optimiste preconizari pentru finalul lui 2017 erau de 3.000-5.000$ nici decum 20.000$ la cât a ajuns în decembrie (am scris aici un articol în care am detaliat pașii făcuți în investițiile de criptomonede).

După câteva tranzacții, unele mai fericite, altele mai puțin, am reușit să îmi scot partea mea invesitită și incontinuare să lucrez doar cu profitul, ceea ce mi-a oferit o relaxare și un curaj mai mare de a trece la investiți mai riscante. Am scris un articol întreg despre cele mai dure experiențe, în care am pierdut mai bine de 80% din contul de tranzacționare. Poți citi aici întreaga poveste.

2017 a fost un an fabulos pentru piața de criptomonede, tot mai multă lume vorbește despre ele, tot mai mulți sunt cei care vor să investească. Din păcate un procent foarte mare de oameni bagă bani în ceva ce nu înțeleg deloc, iar asta se va traducere în pierderi, mai devreme sau mai târziu.

E ușor să ne uităm în urmă și să ne gândim, dacă cumpărăm când a fost 1000$ și vindeam când a fost de 20.000$, făceam de 20x suma investită, în mai puțin de un an. Însă atunci când ești în piață lucrurile nu stau deloc așa. Ști vorba aia: “socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg!”

După toate aceste creșteri pe piața de criptomonede, nu pot să nu mă întreb ce urmează după? Economia și investitile ne spun că atunci când toată lumea vorbește despre un lucru, e timpul să ieși din piața respectivă. Eu nu am ieșit complet, dar deocamdată nu intenționez să mai introduc bani suplimentari, “bani de acasă”. În momentul de față fac trading cu acel capital care a rămas din profitul de anul trecut (am să scriu un articol despre modalitățile prin care eu fac trading și rezultatele pe care le am).

Îmi amintesc de 2007 când toată lumea era dezvoltator imobiliar, taximetriștii își cumpărau terenuri la marginea orașelor și construiau case. Știm cu toții ce a urmat după. La fel simt și cu criptomonedele. Sistemul din spate e genial, personal nu cred că va pica vreodată, e o revoluție a sistemului monetar, la fel mare cum a fost internetul, însă e posibil ca monedele care acum sunt pe val, la final de an să nu mai fie, sau doar unele dintre ele să mai fie în top. În prezent sunt aproape 1400 de monede diferite și aproape 500 de tokens. Fiind o diversitate atât de mare, întrebarea e în ce vom putea investi in continuare astfel încât să avem un randament cât mai bun.

Un alt pas important pe care l-am făcut în 2017 pe final a fost să îmi activez contul la BVB și să fac investiții pe bursa de valori București. Investițiile de acolo sunt pe termen lung, ceea ce înseamnă că nu mă grăbesc să vând indiferent de ce se întâmplă în piață. Planul e ca în fiecare lună un procent din suma economisită să o investesc în acțiuni și obligațiuni pentru difersificarea portofoliului, urmând că dividendele oferite de companii să fie reinvestite. Aici încă nu mă pot pronunța cu rezultate, dar am să revin la jumătatea anului cu un nou raport în care voi putea face o analiză a investiților de la bursă.

Una peste alta, 2017 a fost un nou început iar când am tras linie la final de an, investițiile pe criptomonede mi-au adus un randament brut de +370%.

Inspirație și investiții profitabile va doresc!

3 Thoughts on “Rezultate financiare din investiții la final de 2017”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.