18 lecții de viață învățate din biografia lui Warren Buffett

Biografia lui Warren Buffett a fost printre cele mai bune cărți citite de mine anul acesta. Cele 800 de pagini sunt presărate cu o mulțime de lecții referitoare atât la afaceri și investiții cât și lecți de viață. Mi-am făcut un obicei în a evidenția și a extrage informațiile prețioase din cărțile pe care le citesc, iar pasajele extrase din această carte sunt atât de prețioase încât era păcat să nu le împătășesc și cu voi.

Mai jos sunt 18 lecții care mi-au plăcut în mod deosebit:

Banii cash și curajul într-o perioadă de criză reprezintă o combinație neprețuită.

*****

Acțiunile sunt lucruri din care câștigi în timp. Productivitatea va crește și acțiunile la fel, odată cu ea. Sunt foarte puține lucruri pe care le poți face greșit. Unul dintre ele să cumperi sau să vinzi într-un moment nepotrivit. Plătirea unor taxe mari este un alt element care te poate afecta.

Cel mai bun mijloc prin care să eviți aceste lucruri este să cumperi acțiuni la un fond indexat care are costuri mici, apoi să continui în timp. Să fii lacom atunci când ceilalți se tem și să te temi atunci când ceilalți sunt lacomi, dar să nu crezi că poți fi mai inteligent decât piața.

*****

Dacă ai dubii în legătură cu un lucru, mai bine păstrează-l. Am făcut cea mai mare parte a banilor stând pe scaun.

*****

Am început să-mi construiesc bulgărele de zăpadă foarte devreme și dacă aș fi făcut-o cu zece ani mai devreme, ar fi fost diferit de bulgărele pe care îl am acum. Așa că recomand studenților să înceapă cu puțin înaintea celorlalți – nu trebuie să fie foarte mult, dar e mai bine decât să începi după aceea. Cardurile de credit te trag mult în spate.

*****

Bulgărele de zăpadă se formează pur și simplu dacă te joci cu zăpada potrivită, iar mie chiar așa mi s-a întâmplat. Nu mă refer doar la înmulțirea banilor. Ci la modul în care înțelegi lumea și la prietenii pe care îi strângi pe lângă ține.

Trebuie să faci o selecție în timp și trebuie să fii tipul acela de zăpadă de care oamenii vor să se atașeze. Trebuie să fi propria ta zăpadă, de fapt. Ai face mult mai bine să-ți alegi zăpada pe parcurs, fiindcă nu vei mai putea să te întorci înapoi când ai ajuns în vârful dealului. Astfel funcționează viața.

*****

Dacă vei urca de la etajul întâi la etajul o sută al unei clădiri și apoi vei coborî la etajul 98, te vei simți mai rău decât dacă ai fi urcat de la primul etaj la al doilea și înapoi. Dar trebuie să te lupți cu acel sentiment, fiindcă te afli în continuare la etajul 98.

*****

Scopul vieții este să fii iubit de cât mai mulți oameni posibil dintre cei care vrei să te iubească.

În principiu la vârsta mea, îți măsori succesul real în viață prin numărul de oameni care ți-ai dori să te iubească și te iubesc de fapt.

Știu oamenii care au o mulțime de bani, în onoarea cărora se organizează dineuri și după numele cărora au fost denumite spitale. Dar adevărul este că nimeni din lumea asta nu îi iubește. Dacă ajungi la vârsta mea și nimeni nu se gândește cu drag la tine, nu contează cât de mare este contul tău din bancă, fiindcă viața ta e un dezastru.

Acesta este testul final care îți arată cum ți-ai trăit viața. Problema cu dragostea este că nu o poți cumpăra. Poți cumpăra sexul. Poți cumpăra dineuri în cinstea ta. Poți cumpăra pamflete care să spună cât de minunat ești. Dar singura cale de a obține dragostea este să te faci iubit.

Este o problemă iritantă dacă ai o mulțime de bani. Ar fi bine să crezi că poți scrie un cec: cumpăr dragoste de un milion de dolari. Dar lucrurile nu funcționează în felul ăsta. Cu cât oferi mai multă dragoste cu atât primești mai multă.

*****

Studenții mă întrebau unde să se ducă să muncească și le spuneam întotdeauna să se ducă să lucreze în locul pe care îl admiră cel mai mult. Să nu își irosească timpul și viața. E o nebunie să îți iei job-uri intermediare doar fiindcă dau bine la CV. Este ca și cum ai păstra sexul pentru la bătrânețe.

Fă ceea ce-ți place și lucrează pentru o companie pe care o admiri cel mai mult, fiindcă astfel îți vei oferi cea mai bună șansă în viață.

*****

Dacă te gândești că ai un card cu doar douăzeci de ștampile și la fiecare decizie financiară folosești una dintre ele, vei rezista tentației de a le irosi. Astfel, vei lua decizii mult mai bune și la un nivel mult mai mare.

*****

Nu poți avea rezultate bune în investiții decât dacă gândești independent. Și adevărul este că nu ai nici dreptate, dar nici nu te înșeli, fiindcă oamenii sunt de acord cu tine. Ai dreptate fiindcă faptele și raționamentele sunt corecte, iar într-un final asta e tot ceea ce contează.

*****

Dacă pierzi bani pentru firmă, o să dau dovadă de înțelegere. Dacă pierzi puțin din reputația firmei, am să fiu nemilos.

*****

Dacă nu ești sigur că ceva este corect sau greșit, gândește-te dacă ai vrea să apară în ziarul de dimineață.

Eu vreau ca angajații să se întrebe ei înșiși dacă sunt dispuși să citească în ziua următoare, pe prima pagină a ziarului local, despre o anumită faptă de a lor, în condițiile în care publicația este citită de toată lumea (inclusiv soție, copii și prieteni), iar articolul este scris de un reporter documentat și critic.

*****

Wall Street este singurul loc în care oamenii care merg într-un Rolls-Royce cer sfaturi unor oameni care merg cu metroul.

*****

O reputație este ca un porțelan fin, costisitor de cumpărat, dar ușor de spart.

*****

Timpul este prietenul companiilor minunate și este inamicul celor mediocre. Este mult mai bine să cumperi o companie excepțională la un preț corect decât o companie corectă la un preț excepțional. Jocheii buni se vor descurca mai bine cu niște cai buni, decât cu niște gloabe prăpădite.

*****

Nu trebuie să pariezi la fiecare cursă. Comisesem cel mai mare păcat, acela că pierzi și te gândești că trebuie să recuperezi acei bani în aceeași zi.

Prima regulă este că nimeni nu pleacă acasă după prima cursa, iar cea de-a două regulă este că nu trebuie să încerci să recuperezi banii pe care i-ai pierdut. Este un lucru fundamental, să știi.

*****

Toată lumea vrea atenție și admirație.

Nimeni nu vrea să fie criticat.

Singura cale de a obține ce e mai bun dintr-o ceartă este să o eviți.

Dacă ai greșit, recunoaște imediat și în mod empatic.

Pune întrebări în loc să dai ordine directe.

Atrage celorlalți atenția că au greșit, în mod indirect. Permite-i celeilalte persoane să-și păstreze o imagine bună.

*****

Încearcă să fii punctual în toate afacerile pe care le faci. Dacă ți se va părea greu să te descurci cu unii oameni, fă cât mai puține afaceri cu ei. Păstrează-ți onoarea, fiindcă e mai bună decât banii. Dacă te apuci de afaceri mulțumește-te cu câștiguri moderate. Nu fi prea dornic să te îmbogățești rapid.

*****

 

Cu care din lecțiile de mai sus rezonezi cel mai tare?

Lasă-mi răspunsul tău într-un comentariu mai jos 🙂

Cu drag, Răzvan.

*Fragmente extrase din cartea Bulgarele de zăpada – Warren Buffett și viața ca afacere.

Similar Posts

4 Comments

  1. „Încearcă să fii punctual în toate afacerile pe care le faci. Dacă ți se va părea greu să te descurci cu unii oameni, fă cât mai puține afaceri cu ei. Păstrează-ți onoarea, fiindcă e mai bună decât banii. Dacă te apuci de afaceri mulțumește-te cu câștiguri moderate. Nu fi prea dornic să te îmbogățești rapid.” Multumesc!

  2. Toată lumea vrea atenție și admirație.
    Nimeni nu vrea să fie criticat.
    Singura cale de a obține ce e mai bun dintr-o ceartă este să o eviți.
    Dacă ai greșit, recunoaște imediat și în mod empatic.
    Pune întrebări în loc să dai ordine directe.
    Atrage celorlalți atenția că au greșit, în mod indirect. Permite-i celeilalte persoane să-și păstreze o imagine bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *